Ministeriö jarruttaa Keski-Suomen kehitystä

Keski-Suomessa on ajettu jo yli 20 vuoden ajan tekniikan alan koulutusta. Opetusministerit ovat vaihtuneet, mutta maakunnan hyvin perusteltu hanke ei ole edennyt.

Tekniikan alan yliopistokoulutuksen puuttuminen näkyy monessa asiassa. Keski-Suomessa on lähes puolet vähemmän diplomi-insinööritutkinnon (DI) suorittaneita väestöstä kuin niissä maakunnissa, joissa on DI-koulutus. Tekniikan alan DI-osaajista on pula Keski-Suomessa sekä pk-yrityksissä että suurissa yrityksissä.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 tilastojen mukaan Keski-Suomessa tutkimus- ja kehitysmenot (t&k) suuntautuvat 57 prosenttisesti julkisiin hankkeisiin. Yritysten osuus oli vain 43 prosenttia. Vastaavasti maakunnissa, joissa on tekniikan koulutusta, painotus on selkeästi yritysten t&k-toiminnoissa.

Yritysten osuudet ovat Pohjanmaalla 87, Pohjois-Pohjanmaalla 74, Pirkanmaalla 67, Uudellamaalla 67 ja Etelä-Karjalassa 57 prosenttia. Tämän näkyy myös kyseisten maakuntien elinvoimaisuudessa.

Suomeen on muodostettu tekniikan alan yliopistojen FItech-verkosto, johon tekniikan alan yliopistot kuuluvat. Samoin lääketieteelliset yliopistot muodostavat oman verkostonsa. Näissä verkostoissa on mukana kahdeksan yliopistoa, mutta Jyväskylän ja Lapin yliopistot ovat niiden ulkopuolella. Tämä näkyy opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) resurssien ohjauksessa.

Kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on jakanut lähes 50 miljoona euroa vuonna 2018 ict-alan, tekoälyn ja Sote-it:n lisäkoulutukseen eri maakuntien työvoimapulaa helpottamaan. Ministeri ei ole huomioinut Keski-Suomen koulutustarpeita riittävästi. Jaetusta 50 miljoonan euron potista Jyväskylän yliopistolle on kohdennettu 400 000 euroa eli alle yksi prosentti.

Jyväskylän yliopisto on Suomen suurin informaatioteknologia-alan (it) kandikouluttaja 20 prosentin osuudella – joka viides it-kandi valmistuu Jyväskylästä. Alle yhden prosentin rahoitusosuus esimerkki OKM:n suhtautumisesta Keski-Suomen kehittämiseen.

Keski-Suomessa on tuhannen it-alan osaajan tarve julkisella sektorilla (muun muassa Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus ja Kela) sekä alueen neljässä sadassa yrityksessä.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta linjasi 2017, että Keski-Suomi kuuluu positiivisen rakennemuutoksen alueeseen ja linjasi Jyväskylän yliopistolle mahdollisuuden päästä Turun tapaan mukaan tekniikan alan koulutusverkostoon. Tämä ei ole painanut OKM:n koulutus- ja rahoituslinjauksissa.

Eduskunnan päätöksessä todettiin: ”Osaavan henkilöstön puute on kuitenkin keskeinen este kasvulle, ja etenkään yliopistokoulutettuja tekniikan osaajia ei ole riittävästi. Keski-Suomen osaamistarpeisiin voitaisiin kuitenkin vastata tekniikan alan verkostomaisella yliopistoyhteistyöllä edellä mainitun Lounais-Suomen toimintamallin mukaisesti. Olemassa olevien yliopistoyksiköiden osaamista voitaisiin näin hyödyntää myös varsinaisen toimintapaikkakunnan ulkopuolella, mikä vastaisi myös korkeakoulujen opetusyhteistyön edistämistä koskevan hallituksen esityksen tavoitteita.”

OKM:n tulee julkisia varoja jakaessaan suhtautua tasapuolisesti eri maakuntien kehittämiseen. Ministeri Grahn-Laasosen tulee ottaa Keski-Suomen tarpeet uudelleen harkintaan ja kohdentaa rahoitusta Keski-Suomen maakuntaliiton, Keski-Suomen Kauppakamarin ja ely-keskusten puoltamaan ict-alan akuuttiin koulutustarpeeseen.

Mauri Pekkarinen

maakuntavaltuuston pj. (kesk.)

eduskunnan I varapuhemies

Petri Neittaanmäki

maakuntahallituksen jäsen (kesk.)

kansanedustajaehdokas

Pekka Neittaanmäki

tietotekniikan professori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

Palautusta käytetään veron maksuksi heti eräpäivänä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.