Minne katosivat lähikaupat ja muut palvelut?

Aikoinaan, kun suunniteltiin toisella paikkakunnalle muuttoa, tärkein kysymys oli: Onko siellä koulu ja kauppa lähellä? Kaiken keskittämiseen tähtäävä kehitys on johtanut siihen, että suuri osa ihmisistä asuu kaukana kaupasta, taajama-alueellakin.

Suurissa, jopa parin tuhannen asukkaan maaseututaajamissa voi asua kaksi kolmasosaa kunnan väkiluvusta. Silti kauppa ja muut palvelut voivat puuttua.

Matkaa keskustan palveluihin voi olla kilometrejäkin. Yhä uusia omakotitaloja nousee metsän keskelle, yhä kauemmas. Talot näyttävät sellaisilta, että kait niissä lähemmäs sata vuotta tulisi asua. Aiemmin joka puolella oli lukuisia sekatavarakauppoja. Ne ovat lopettaneet ilmeisesti kannattamattomina.

Lähes kaikki kaupan palvelut ovat keskittyneet ydinkeskustaan melko pienelle alueelle. Siellä ovat kaikkien keskusliikkeiden suurmyymälät.

Asiointi käy vähän kauempaakin, kun ollaan vielä 70-80 vuotiaita ja ajetaan autolla. Mutta ihmisten keski-iän kasvaessa vanhusväestö lisääntyy suhteessa työikäisiin ja heidän kauppa-asiansa hoitaa joku muu. Heikkokuntoiselle vanhukselle voi jo kilometrin kauppamatka olla ylivoimainen.

Aivan sama tilanne on maaseudun sivukylissä. Asiointi käy niin kauan kun ajetaan autolla. Tavallisesti kun yksi lähtee, toinenkin muuttaa jonnekin.

Kaiken muun suunnittelun ohessa pitäisi tämäkin kehitys huomioida. Koulu ja kyläkauppa eivät enää palaa sivukylille ihmisten vähälukuisuuden vuoksi. Isoimpiin osataajamiin voi tulla lähikauppoja. Kauppa-auto voisi olla yksi vaihtoehto sivukylillä ja taajamien laita-alueilla.

PAULI PIHLAJAMIES Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKyllä on sääli eläimiä, joista ei pidetä huolta! Syyttömiä kärsijöitä!Pitokiellot voimaan!Metsästäjät menevät egoaan pönkittämään tappamalla viattomia eläimiä!

Kukaan ei valvo Kelaa

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.