Minne palkkatukirahat ovat huvenneet?

Keski-Suomen palkkatukirahat ovat lopussa, uutisoi Yle 26.11. Alkuvuodesta Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto ylikuormittui alimitoitetusta henkilöstöresurssien vuoksi. Tuolloin palkkatukihakemusten käsittely viivästyi, tukityöllistäminen takkusi ja kärsijöinä olivat alueen työttömät.

Kesäkuussa tukityöllistämisen esteeksi nousi yllättäen työministeriön uusi tiukennettu työlainsäädännön tulkitsemisohje. Ja jälleen tukityöllistäminen oli jäissä.

Ja nyt te-toimistosta ilmoitetaan, että palkkatukiin suunnatut määrärahat on tämän vuoden osalta sidottu eikä Keski-Suomessa enää tänä vuonna voi saada työllistämisen palkkatukea. Herää kysymys: mihin ne rahat on sidottu niin, ettei nytkään pystytä tekemään palkkatukipäätöksiä?

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan lokakuun 2014 lopussa työttömyysprosentti oli Jyväskylässä 15,9 prosenttia ja Äänekoskella 20,2 prosenttia.

Lisäksi maakuntamme sijoittuu Suomen kärkipäähän myös pitkäaikaistyöttömien määrässä. Joten näiden faktatietojen valossa ei tuloksia ole ainakaan heti tunnistettavissa.

Valistunut arviomme työttömien yhdistyksissä on, ettei Keski-Suomen maakunnassa ole pystytty tukityöllistämään täysipainoisesti koko vuonna. Mutta työllistämiseen tarkoitetut määrärahat on käytetty johonkin. Kysymyksemme kuuluukin mihin ja miksi? Miksi joka vuosi käy näin, eikö tilanne ole tiedossa? Tämäkö on sitä paljon mainostettua resurssiviisautta?

Kiitämme vastauksista ja etukäteen.

Eija Tuohimaa

Jyvässeudun Työttömät ry

Sirpa Martins

Suolahden Työttömät ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.