Missä piileksivät kansanedustajat?

Kesästä 2007 on valtiovarainministeriön johdolla ollut käynnissä ns. ALKU -hanke aluehallinnon uudistamiseksi. Kiire on kova, sillä uuteen hallintomalliin on tarkoitus siirtyä jo vuoden 2010 alusta.

Kyse ei ole viilauksesta, vaan perustavasta mylläyksestä. Hallitusohjelman mukaan hallintoa kootaan ja kansanvaltaistetaan. Tavoitteena on kansalais- ja asiakaslähtöisesti, tehokkaasti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto - yli 600 henkilötyövuotta kevyempänä.

Käytännössä uudistus merkitsisi työpaikkojen keskittymistä hallintokeskuksiin, tukityöllistämisen leikkaamista, toimipaikkaverkoston purkamista ja heikkeneviä palveluita.

Ympäristöhallinnossa rokotettaisiin erityisesti syrjäseutuja. Kainuun, Joensuun ja Mikkelin ympäristökeskuksista jäisi rippeet elinkeinokeskuksiin. Keski-Suomessakin väkeä vähennettäisiin melko kovalla kädellä.

Kun ympäristöhallinto on vielä menettämässä riippumattoman asemansa, vaikutuksista on syytä olla huolissaan. Elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskusten osastona alueellinen ympäristöhallinto joutuisi työvoima- ja elinkeinoministeriön strategiseen ohjaukseen. Kansanvaltaisesta ohjauksesta huolehtisi maakuntaliitto, jolle aiotaan siirtää muun muassa ympäristöä ja luonnonvaroja koskevien suunnitelmien ja ohjelmien ohjausvalta.

Uudistus vaatii parinsadan lain muuttamista. Hallituksen esitysten on tarkoitus valmistua jo vuoden loppuun mennessä. Uudistuksen eduskuntakäsittely alkaa ensi toukokuussa.

Hallitus ei aikaile.

Missä piileksivät kansanedustajat? Eikö maakunnan ja sen luonnon tulevaisuus kiinnosta?

JUHANI PAAVOLA piirisihteeri Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Lukijan kuvatSateenkaari Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

Vähän käytetty. Kuva: Olli Oksanen

Punarinta. Kuva: Gary Littler

Lyhyet

Lyhyet

Suomen kielen opiskelua innolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.