Missä valtionosuudet?

Hyvinkään tragedian jälkeen on vaadittu kunnilta toimia ennaltaehkäisevän työn parantamiseksi. Ennaltaehkäisevän työn merkitystä korosti myös Sunnuntaisuomalaisen artikkeli Pelistä pois (Ksml 3.6.). Sosiaali- ja terveysministeri Risikon ja peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin mukaan tarvitaan lisää resursseja kouluterveydenhuoltoon sekä ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön parantamista. He kummastelivat myös että kunnat eivät käytä valtionosuuksiaan tähän tarkoitukseen ja samaa olen ihmetellyt itsekin.

Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa koskeva asetus tuli voimaan 1.7.2009. Tuolloin kuntien valtionosuuksia korotettiin pysyvästi 9,25 miljoonalla eurolla vuodessa. Asukasta kohden laskettuna osuus on n.1,7 euroa, Jyväskylässä vuosittainen valtionosuus pelkästään terveydenhuoltoon on n. 200 000 euroa. Kuntien tulisi itse laittaa vastaavaa summa omasta budjetistaan. Tällöin esimerkiksi Jyväskylässä n. 400 000 euroa tulisi vuosittain osoittaa terveydenhuollon resurssien kohentamiseen. Kunnille annettiin aikaa 1.1.2011 saakka järjestää terveydenhoitajaresurssit asetuksen vaatimuksia vastaaviksi. Asetus lisäsi lasta odottavien perheiden, lasten ja nuorten terveystarkastusten määrää merkittävästi.

Jyväskylässä terveydenhoitajaresursseja hieman lisättiin, ei kuitenkaan riittävästi. Neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ei kaikkia terveystarkastuksia pystytä nykyisillä henkilöstöresursseilla tekemään. Uusia resursseja on kyllä pyydetty, mutta heikkoon taloustilanteeseen vedoten niitä ei ole saatu.

Jyväskylän kaupungin johtoon kuuluva henkilö on asiaa kysyessäni kertonut, että Jyväskylässä valtionosuudet käytetään velkojen maksuun. Aluehallintovirasto toki seuraa valtionosuuksien käyttöä ja asetuksen toteutumista sekä tarvittaessa pyytää selvityksiä, mutta pitäisi päättäjilläkin olla vastuunsa. Kukaan päättäjistä ei voi sanoa ettei tietäisi asiasta, sillä niin monta tiedotetta on kuntapäättäjille lähetetty niin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran kuin Suomen Terveydenhoitajaliitonkin taholta.

Huolimatta vaikeasta taloustilanteesta Jyväskylässäkin on siis rahaa käyttää ennaltaehkäisevien palveluiden parantamiseen, koska siihen saadaan valtionosuuksia. Onko päättäjillä rohkeutta käyttää rahat tarkoituksenmukaisesti ja panostaa sairauksien ehkäisyyn. Nyt puhutaan lakisääteisistä palveluista, joihin kansalaisilla on oikeus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.