Missä vastuu työttömyydestä?

Suomessa saamme kuulla lähes jatkuvasti eri yhtiöiden taloudellisista huolista ja ongelmista.

Silmät kirkkaana vakutetaan, että huonosti menee ja että väkeä olisi saatava mm. yt- neuvottelujen kautta saneerattua ulos.

Kuitenkin kyseisten yhtiöiden johtoryhmillä ja johtajilla on otsaa samanaikaisesti nostattaa palkkojaan jopa kaksinkertaiseksi! Todella vastuutonta ja röyhkeää rötösherrojen toimintaa.

Suomeen olisi pikaisesti saatava lainsäädäntö, jossa johtajien ja eri johtoryhmien vastuuta lisätään näissä väenvähennystilanteissa. Rahaa ajatellaan, mutta ei ihmistä ihmisenä, eikä työttömyydestä johtuvaa yhteiskunnallista vaikutusta.

Jos jollain suuryhtiöllä menee huonosti, vika voi todellakin olla siitä vastaavalla johdolla. Niinhän jo Suomen puolustusvoimissa teroitettiin, että joukkue on juuri niin hyvä, kuin sen johtaja on. Tämä on otettava tosissaan ja vaadittava yhtiön johtoa vastuuseen, eikä heti vaan valitsemalla helppoa tietä eli väen vähentämistä.

Suomessa olisi vahvistettava työntekijöiden irtisanomissuojaa ja luovuttava työttömyyden nk. omavastuuajasta.

Työttömyys on vakava yhteiskunnallinen haaste, sillä sen on arvioitu nousevan jopa 300 000:een kesään mennessä. Pian myös useat työttömät putoavat ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle. Tämän vaikutus on suora mittaviin talousongelmiin ja erityisesti perheiden tilanteisiin.

Elinkeinoelämän keskusliitolla on myös syytä katsoa peiliin. Asenne on EK:lla yleisestikin ottaen ollut kylmän jyrkkä.

Hyvinvointia synnyttää työ, ei niiden saneeraaminen loputtomiin. Jos esimerkiksi useita työntekijöitä sanotaan irti, on johtajankin esimerkillisesti lähdettävä. Tämä olisi oikeus ja kohtuus.

Häpeällistä on varsinkin, että johdon palkkaa nostetaan huimasti samalla, kun väkeä sanotaan irti. Se on petos Suomen kansaa kohtaan ja tahallista vastuun pakoilemisesta.

TAPANI MÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.