Mistä asukas Vinnin kulttuurikotiin?

Vinnin tilan tulevaisuus askarruttaa eri kulttuuripiirejä. Juuriltaan jämsäläisen kulttuuripersoonan Helena Ojan jättämän perinnön hyödyntämisestä on vähitellen tippunut esityksiä melko pitkällekin vievin visioin.

Olemme hämmentyneenä lukeneet suunnitelmia Vinnin tulevaisuudesta. Testamentissahan Helena Oja selkeästi ilmoittaa halunsa tukea perinnöllään Jämsän kaupungin kuvataidekulttuuria. Hän oli suuri kuvataiteen ihailija, mikä näkyi hyvin Vinnin kulttuurikodin seinilläkin. Olisiko tämäkin asia vielä mietittävä monipuolisesti?

Näkisin mielelläni Vinnin pihamiljöön ja tunnelman säilyvän aitona maisemapihana ilman matkailuturismiin liittyvää myymälä-, kuppila-, matkamuisto- ja kitshikulttuuria. Paikkana, jonne tullessaan aistii pitkäaikaisen asumisen ja huolella vaalitun elinympäristön tunnelman ja rauhan.

Kauniissa maisemassa sijaitsevan talon soisin tarjoavan tulevaisuudessa kodin taiteentekijälle, joka arvostaisi sen historiaa ja ylläpitäisi paikkaa sen arvoisella tavalla. Näin säilyisi kunnostettu virkamiestalo pihapiireineen siinä käytössä, jota Helena Oja testamentissa edellyttää. Peltojen vuokraaminen ja säilyttäminen viljelyksinä vastaa täsmälleen hänen tahtoaan.

Löytyisikö siis sellainen kuvataiteilija – jopa kansainvälisesti tunnettu – jota innostaisi asuminen tällaisessa taiteilijakodissa Vinnin kulttuurin hengessä ja jota Jämsän kaupunki voisi hyödyntää kuvataidekulttuurinsa nostamisessa lentoon?

Kauniita vanhoja asumuksia on Jämsässä jo riittävästi kulttuurimatkailumarkkinoilla yksityisten hyvin hoitamina. Heille kesäteatterikin varmasti olisi tervetullut.

Tavoitteena Vinnillä voisi olla uusi, Jämsästä kokonaan puuttuva toimintamuoto vaikuttavan kulttuurityön tekemisessä. Tarjotaan tässä hyvät puitteet luovassa vaiheessa olevalle taiteilijalle.

Testamentin henkeä loukkaamatta voisi Vinnin taiteilijakodin, kuvataiteilijan puuttuessa, vuokrata yhtä hyvin kirjailijalle, musiikki-, tanssi- kuin teatteritaiteilijallekin, kunhan lähtökohtana on korkea taiteellinen tai tieteellinen laatu.

Helena Ojan säätiö tai rahasto on hyvä varojen vaalija ja huolehtisi niiden oikeasta käytöstä. Jämsässä on vuosittain kuvataidetapahtumia, joiden osa voisi olla merkittävämpikin.

Siltojen välissä -näyttelyt ovat valtakunnallista tasoa ja ympäristötaiteessa merkittävä vakiintunut tapahtuma Suomessa.

Hyvällä panostuksella näyttelyyn saisimme Mäntän taideyleisön helposti Jämsäänkin. Mänttää voisimme konsultoida varmasti myös taiteilijaresidenssin toteuttamisessa.

Jämsänjoen rantojen pysyvät, kaupungin pienillä kustannuksilla saamat teokset kaipaavat kunnostamista ja jatkuvaa hoitoa. Tämäkin kohde sopisi testamentin mukaiseen varojen käyttöön.

Testamentin varat ovat rajalliset, ja parkkipaikan rakentaminen niillä olisi kyllä jo katastrofi.

Jämsässä on elinvoimaista kuvataidetoimintaa, joka kaipaisi kaiken kaupungin tuen ja jota Helena Ojan rahasto voisi olla osaltaan auttamassa.

Paavo Keskinen

puheenjohtaja

Jämsän ympäristötaiteen yhdistys JOKI ry:n hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.