Mistä on hyvät kuntapäättäjät tehty?

Mistä on hyvät kuntapäättäjät tehty? Etanoista, sammakoista, koiran hännäntupsukoista. Niistä on vanhan lorun mukaan pienet pojat tehty. Kuntapäättäjiltä vaaditaan ehkä hieman erilaisia ominaisuuksia. Yksi tärkeimmistä lienee kiinnostus ja halu yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen. Tämän lisäksi tarvitaan kuitenkin tukku muitakin ominaisuuksia ja osaamista. Kaikesta ei voi eikä tarvitse tietää, mutta on oltava valmis ottamaan selvää sekä oppimaan ja omaksumaan uusia asioita nopeassakin tahdissa.

Hyvät vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot eivät ole pahitteeksi. Näitä ominaisuuksia tarvitaan jo kampanjavaiheessa, kun kierretään turuilla ja toreilla kuntalaisia tapaamassa ja kuuntelemassa. Aina ei ole niinkään tärkeää se mitä itse sanoo, vaan kuunnella mitä toinen sanoo. Kyky, jossa meistä monella voisi olla parannettavaa.

Kuntapäättäjän tulee myös pystyä perustelemaan ajatuksiaan vakuuttavasti. Miksi juuri minut pitäisi valita?

Suomalaiseen perusluonteeseen ei luontevasti istu itsensä liika esilletuominen tai kehuminen. Ehdokkaan ja päättäjän on oltava aidosti kiinnostunut kuntansa asukkaiden elämästä ja niistä huolenaiheista, joita heillä on. On myös pystyttävä toimimaan näiden viestien perusteella, niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Sukupuolella, iällä tai ammatilla ei pitäisi olla merkitystä kuntapäättäjän pätevyyttä arvioitaessa. Kunnan etu olisi, että valtuusto olisi kunta pienoiskoossa. Siellä tarvitaan erilaisissa elämätilanteissa olevia ihmisiä, eri puolueita ja erilaisia näkökulmia.

Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, sillä varsinkin ruuhkavuosiaan elävät perheelliset naiset loistavat poissaolollaan, myös nuoria saisi olla enemmän. Kuntapolitiikka ja päätöksenteko on täynnä kompromisseja, joihin valtuutettujen on oltava valmiita, jotta saadaan kuntalaisia ajatellen hyviä päätöksiä.

Valtuutetun vaikutusmahdollisuudet ovat suurimmat oman ryhmän kautta. Lisäksi pitää muistaa lautakuntien merkitys asioiden valmistelussa. Siellä tapahtuu ruohonjuuritason vaikuttaminen. Asiat eivät muutu hetkessä, joten tarvitaan kärsivällisyyttä ja neuvottelutaitoja. Pettymyksiä ja tappioita tulee sietää, sillä niitä tulee väistämättä eteen, niin kuin muutenkin elämässä.

Ennen kaikkea, kuntapäättäjä tekee työtä yhteisten asioiden eteen. Tekee päätöksiä niistä asioista, jotka ovat tärkeitä meille kaikille.

Minä haluan vaikuttaa yhteisiin asioihin, vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Laukaa tulevaisuudessa menee ja millaisia päätöksiä tehdään. Vaikuta sinäkin, kuka päättää sinulle tärkeistä asioista. Sinulla on ääni, käytä sitä!

Eliisa Haimakka

kuntavaaliehdokas (sd.)

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.