Mitä ihmeen eliittiväkeä?

Jo silloin kun Jyväskylän Lyseon kohtalosta taitettiin peistä, jäi mielenpohjalle kaihertamaan termi ”eliittilukio”. Kun aiheesta on taas ollut juttuja ja muun muassa päätoimittaja Pekka Mervolakin arvioi (Ksml 1.6.) eliittimaineen olleen yhtenä syyn Lyseon alasajoon, piti kaivaa koulun 80-luvun alussa ilmestynyt matrikkeli pöydälle.

Avasin kirjan sivulta 325, josta alkaa oman ikäluokkani, vuonna 1960 Lyseon aloittaneiden esittely. Aloin lueskella entisten luokkakavereitteni vanhempien ammatteja: talonmies, työmies, maanviljelijä, pienviljelijä, viilaaja, maalari, konduktööri, laborantti, sorvari, autonasentaja, muurari, vahtimestari. Tämäntapaisia ammatteja esiintyi useimmin tuttujen kavereitteni vanhemmissa.

Olihan siellä joukossa tietysti joku pankinjohtaja, eversti, lääkäri tai opettaja, mutta aivan tavallista keskisuomalaista joukkoa meidän 60-luvulla Lyseota käyneiden oppilaiden vanhemmat olivat. Kuten olimme me oppilaatkin, tavallisia pojankoltiaisia, joilla oli vaan halu oppia.

Elitistinen maine on syntynyt vain siitä, että monet Lyseon käyneet ovat päässeet elämässään hyville paikoille ja sitä kautta kasvattaneet koulun sädekehää. Jos tätä taas joku pitää toimintana, josta on päästävä eroon, olisi ehkä syytä miettiä motiiveja. Ja jos sama henki hallitsee esimerkiksi koko kaupungin päätöksentekoa, ei heikko kehitys ole mikään ihme.

Seppo Salminen

Muurame, Velkapohja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.