Mitä nuorison työttömyys maksaa?

Toukokuun lopussa julkaistu työllisyyskatsaus on nuorten kannalta murheellista luettavaa. Huhtikuun 251 700 työttömästä työnhakijasta alle 25-vuotiaita oli 29 000, lähes 11 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ilman toimenpiteisiin ryhtymistä nuorten työttömyydellä on taipumus muuttua pysyväksi. Jo muutama kuukausi ilman työ- tai koulutuspaikkaa johtaa helposti pysyvään syrjäytymiseen. Yhden nuoren pysyvä syrjäytyminen aiheuttaa hänen ennustettavan työuransa 40 vuoden aikana yli 800 000 euron menetyksen kansantuotteessa. Summasta puuttuvat esim. rikollisuudesta ja laitoshoidosta aiheutuvat kustannukset.

Nuoren tulisi löytää oma tiensä koulutuksen kautta työelämään. Moni nuori jää yksin erilaisten vaihtoehtojen viidakkoon etsimään oikeaa vaihtoehtoa - ja kokee itsensä osattomaksi. Laskentatavasta riippuen syrjäytyviä nuoria on 14 000-80 000, ja joka ikäluokasta tuhansia nuoria jää ilman koulutus- tai työpaikkaa.

Nuorten työttömyys ei näytä pitkittyvän - vaan pätkittyvän. Nuoret eivät ilmoittaudu työttömiksi työnhakijoiksi määräaikojen puitteissa. Käytännössä nuori on työtön, usein siis täysin palveluverkon ulkopuolella pitkiäkin aikoja. Tutkimusten mukaan jo puolen vuoden työttömyysjakso vaikuttaa pysyvästi nuoren käsitykseen yhteiskunnasta ja erityisesti hänestä itsestään.

Mitä pitempään nuori on palvelujen ja työelämän ulkopuolella, sitä kalliimmaksi yhteiskunnalle hän tulee. Työttömyyden rinnalle tulevat monet muut sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat. Suorien ja epäsuorien kustannusten lisäksi menetetään myös merkittävä määrä verotuloja. Mitkään laskelmat eivät pysty tyhjentävästi osoittamaan niitä inhimillisiä ja sosiaalisia kustannuksia, jotka syrjäytyminen aiheuttaa.

Tämän yhteiskunnallisen polarisaation torjuminen on arvovalinta. Haluammeko me, että merkittävä osa kansalaisista syrjäytyy kokonaan yhteiskunnallisesta päätöksenteosta?

Nuorten syrjäytymiskehityksen pysäyttämiseksi paras vaihtoehto ovat nopeat, asiakkaan tilanteeseen räätälöidyt palvelut. Niiden avulla nuorelle tarjotaan mahdollisuus löytää oma paikkansa yhteiskunnassa.

Erilaisten toimenpiteiden tavoitteena on estää alkava syrjäytyminen ja poistaa osattomuuden jo aiheuttamia haittoja. Välityömarkkinoiden toimintamuotoja ovat työ-, yksilö- ja ryhmävalmennus, kuntoutus ja ammatillinen koulutus. Näiden avulla pystytään luomaan aitoja valinnanmahdollisuuksia sellaisille, joilta ne aikaisemmin ovat puuttuneet.

Parhaiten yhteiskunnallisia kustannuksia voidaan säästää tekemällä sosiaalisesta työllistämisestä mahdollisimman tehokasta. Se tapahtuu suuntaamalla palvelut ryhmille, joille niistä on havaittu olevan erityisesti apua, esim. nuorille. Panostamalla etsivään nuorisotyöhön ja eri hallinnon alojen yhteistyöhön, voidaan nuorten syrjäytymiskehitystä merkittävästi ehkäistä.

Meneillään oleva hanke monialaisen yhteistyön lakisääteistämisestä parantaisi monen nuoren tilannetta. Niin nurinkuriselta kuin saattaa kuulostaakin, tiukka tietosuojalainsäädännön toteuttaminen estää usein tarpeellisten tietojen siirtymisen eri viranomaisten välillä ja lisää nuoren syrjäytymisriskiä.

Yksi merkittävä linkki nuorten ja hallinnon välillä ovat olleet nuorten työpajat. Työpajoilla on vuosien ajalta kertynyttä kokemusta ja näyttöä tuloksellisesta toiminnasta nuorten työllistämisessä. Vakiinnuttamalla pajatoiminta ja löytämällä sille oma paikkansa monialaisessa yhteistyössä, voidaan auttaa entistä useampia nuoria.

MATTI KANGASAHO, pj Keski-Suomen Työpajayhdistys ry Työvalmennussäätiö AVITUS, Jämsä SUSANNA UUSITALO projektipäällikkö OSKO -projekti Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kuka luo kaupunkiprofiilin?

Musiikkitaloa kohti

Jyväskylän ikuisuusprojektit

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.