Mitä on aika?

Epävakainen kesä muuttui yllättäen viileiksi päiviksi ja kylmiksi öiksi, jotka selvästi tuovat muistutuksen kesäajan olevan lopuillaan. Taas kohta on käsillä se hetki jolloin viisareita rukataan tunti taakse päin, kun valtakunta siirtyy normaaliin - eli talviaikaan. Työelämässä oleville tuo kellon tunnilla siirto aiheuttaa vuorokautiseen rytmiin pienen, mutta kuitenkin sopeutumista vaativan totuttelun. Eläkeläisille se ei merkitse juuri mitään, aamulehti saattaa tulla vain hiukan myöhemmin. Sairaaloissa ja hoitokodeissa makaaville huonokuntoisille se merkitsee sitä, että he saavat odottaa hieman kauemmin aamutoimien hyörinää ja sen virkistävää vaikutusta.

Ajalla, jonka mittaajana kellot toimivat on myös muita ulottuvuuksia ja käsitteitä. Hyvin usein kuulemme melko abstrakteja aikaa koskevia lausahduksia: - Voi kun minulla ei ole aikaa... mistä löytäisin lisäaikaa.

Aika on usein yksilön sen hetkisestä tilanteesta ja mielen laadusta riippuvainen käsite, joskus se mataa joskus taas lentää kuin siivillä.

Useita aikaan liittyviä elokuvia on tehty nimikkeellä "Aikakone". Niissä annetaan mielikuvituksen lentää vapaasti, joko menneessä historiaksi muuttuneessa ajassa tai ihmeelliseksi loihditussa tulevaisuudessa. Noissa elokuvissa saadaan jonkun ihmekeksintölaitteen avulla materia muuttumaan näkymättömään aineettomaan muotoon, jolloin sen muokkaaman astraalin olennon olisi mahdollista siirtyä hetkessä joko menneeseen aikaan tai futuristiseen tulevaan aikaan. Aihe kiehtoo elokuvien tekijöitä ja katsojia, sillä kaikella elollisella on jokaisella oma biologinen kellonsa ja aikansa.

Ne ajan mittaajat eivät ole vuorokausirytmiin mitenkään sidottuja, eikä maapallon pyörimisliikkeeseen. Otsalohkoonsa on vain ihminen saanut kyvyn tiedostaa olevansa ajan armoilla ja hän tietää sen rajallisuuden. Sen vuoksi ihminen etsii vaikkapa elokuvien fantasioista pakotietä ajasta ajattomuuteen.

Jos pysähdymme ajattelemaan, niin huomaamme, että ihminen on itse Aikakone omassa sisäisessä kokemusmaailmassaan.

Tuossa omistamassamme kokemusmaailman ajassa voimmei seikkailla menneeseen tai tulevaisuuteen. Tuon elämysmaailman rakentaa meihin alati virtaava aika. Aikamaailmassa voimme lentää kuin ufot. Niiden liikkuminen ilmatilassa oli kertomusten perusteella täysin painovoimasta riippumatonta.

Niiden liikkumismuoto voisi kuvata sitä, miten ihminen pystyy liikkumaan omaksi ajaksi muuttuneessa sisäisessä todellisuudessaan.

Aikakoneihminen pystyy siis fantasiaelokuvien tapaan menemään omaan historiaansa, kelaamaan sieltä vuosikymmenten takaa päivän tai vaikkapa hetken rakastettunsa kanssa, ja aina se on yhtä tuore ja kirkas kokemus! Niitä ei aika koskaan pysty himmentämään.

Uskonnot luovat omat futurologiansa siitä olotilasta, johon ne olettavat ihmisen ajattomaan ikuisuuteen siirtyessä joutuvan.

Onneksemme ei siitä olotilasta, johon biologisen aikamme loputtua joudumme, ole olemassa varmaa faktaa. Ihmismielen vapaus ja hienous on juuri siinä, että se pystyy ylittämään rajoittavan aika käsitteen ja liitämään unelmien ikuisuudessakin, jossa ei ole aikakäsitettä.

Ikivanha tarina Vaeltavasta juutalaisesta - joka kirottiin elämään ikuisesti ja vaeltamaan ikuisesti maan päällä. - Se on kuin muistutus siitä miten hyvä on olla olemassa ja miten laupiasta on saada luopua aikanaan ajan kahleesta.

URPO MANNINEN Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.