Mitä on ystävyys?

Ystävyyttä esiintyy sekä yksilötasolla että kansojen ja valtioiden välillä. Suomen lähihistoriaa tarkasteltaessa tulee lähinnä mieleen Neuvostoliiton ja Suomen välinen ystävyyssuhde. Oliko kyseessä "kissa-hiiri" ystävyyssuhde, jota ajan henkeen kuuluvassa liturgiassa ylistettiin - jääköön jokaisen itsensä harkittavaksi.

Yksilötasolla tarkasteltuna väitän, että kahden parisuhteessa elävän ihmisen välillä ei ainakaan synny todellista ystävyyttä toisen toista alistamalla ja yksipuoliseen hyötymiseen pyrkimällä.

Neuvostoliiton hajottua uskoin, että paremmat ajat ovat edessä ja että Neuvostoliiton ja Suomen väliset suhteet muodostuisivat sellaisiksi kuin ne olivat Suomen ja minkä tahansa muun eurooppalaisen valtion välillä. Venäjää ei siis tarvitsisi pelätä. Valitettavasti kehitys näyttää kulkevat takaisin entisille urille.

Jokainen ihminen ja jokainen valtio tarvitsee ystäviä. Pyrkikäämme vaikeuksista huolimatta elämään niin, että tunnemme olevamme ystävien ympäröimänä. Etsikäämme ystävät sekä läheltä että kaukaa.

Mieltäni lämmitti suuresti eilisiltana (16.10 ) tullut ohjelma, jossa kerrottiin kuinka paljon japanilaiset pitävät meistä suomalaisista. Tarttukaamme ilomielin ystävän ojennettuun käteen.

ARTO HALONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.