Mitä sinä leikkaisit, Sami Kettunen?

Kaupunginvaltuutettu Sami Kettunen (kesk.) moitti (Ksml 16.11.) valtuuston päätöstä korottaa kunnallisveroa toteamalla muun muassa, että "on uskallettava lopettaa toimintoja ja ulkoistaa osa niistä".

On populismia vaatia toimintojen lopettamista ja ulkoistamista ilmoittamatta, mitä toimintoja olisi lopettamassa ja/tai ulkoistamassa.

Veronkorotuksella kuitattiin noin puolet siitä, mitä hallitus leikkasi valtionosuuksista; toinen puoli joudutaan jo tuolla talousarviolla ottamaan toimintojen "tehostamisesta".

Mistä erityisestä kohteesta tarkastusvaliokunnan entinen puheenjohtaja Sami Kettunen leikkaisi vielä lisää? Ulkoistetaanko keskustan terveysasema? Montako miljoonaa säästyy kaupungilta, montako kaupunkilaisilta?

Sillä tiellä kaupunki saattaa voida hieman paremmin, kaupunkilaisille ei käy yhtä onnellisesti. Tehokkuus kiskotaan jo nyt rollaattoria käyttävien vanhusten ja lastenvaunuja lykkäävien äitien pohkeista.

Kaupungin jopa kahdeksanportaisessa hallinnossa on kieltämättä tehostamisvaraa; väliportaita on niin paljon, että päät yhteen kolisevat. Valitettavasti kuntajakolakiin on kirjattu irtisanomiskielto, se olisi kannattanut ottaa huomioon kuntaliitoksia tehtäessä.

Nyt voidaan enää mennä kyseisen irtisanomiskiellon ehdoilla. Hallinto vähenee lähinnä vain eläköitymisen kautta, mutta se kohdentuu pääsääntöisesti suoritusportaaseen. Tekevät kädet vähenevät pääsääntöisesti ja nuo vähenevät suorittajat toimivat jo kestävyyden rajoilla. Sijaiskieltokin vaikuttaa lähinnä tekevien käsien määrään.

Ongelmaa alleviivasi viime vuonna tehty päätös, että lakisääteisiä hoitoaikoja noudatetaan vain pääsääntöisesti. Hyvä että päätettiin edes noin; olisihan onnetonta, että olisi luovuttu hoitoaikojen noudattamisesta kokonaan.

Ja kaupungilla on jo "taloustyöryhmä": kaupunginhallitus nimitti siihen itsensä. Sen ilmeisesti Sami Kettunenkin tiesi.

Taloustyöryhmän aikaansaannoksista en minäkään ole kuullut mitään, en hyvää enkä huonoa. Mutta kaupunginhallituksen jäsenten palkkioihin on ilmeisesti tullut rutakka korotus.

JORMA USKI kaupunginvaltuutettu (ps.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

Keskustan kupla

Lyhyet

Potilas ensin, entä henkilökunta?

Lyhyet

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.