Mitä teemme tai jätämme tekemättä?

Katsoin mielenkiintoisen uusinnan tv:stä: ”Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola”. Olen kerran kuunnellut häntä myös luennoitsijana täällä Jyväskylässä.

Mielenkiintoinen ihminen. Viisaskin. Kaunokirjallisuuden, musiikin ja taiteen ystävä – itsekin sanoi piirtävänsä paljon. Ennen kaikkea luonnon ja eläinten ystävä.

Kaikesta en todellakaan ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta aika monesta asiasta kyllä.

Aivan äskettäin oli maailman ylikulutuspäivä. Suomen ylikulutuspäivä oli jo 11. huhtikuuta – eli Suomi kuluttaa niin rajusti, että tarvittaisi 3,6 maapalloa elämiseen meidän tavallamme, kun koko maailma tarvitsee ”vain” 1,7 maapalloa.

Eivätkö luvut pelota? Ainakin niiden pitäisi nolottaa, mutta eniten niiden pitäisi nopeasti – eli tänään – saada muutosta aikaan elintapoihimme. Saada aikaan vastuu.

Me tuhlaamme luonnonvaroja huolettomasti. Haluammehan tulevillekin sukupolville elämyksiä puhtaassa luonnossa, josta itse olemme saaneet ja vielä saamme nauttia? Puhdasta vettä, ravintoa ja rauhaa – ilmastomuutos aiheuttaa miljoonille pakon lähteä kotoaan ja pakon etsiä elämisenmahdollisuuksia muualta.

Ei Linkola ole väärässä sanoessaan, että ”luonnosta pitää ottaa vain sen verran kuin tarvitsee”! Mitä me oikeasti tarvitsemme? Emme läheskään kaikkea sitä, mitä meillä on.

Metsien avohakkuista mm. olen Linkolan linjoilla – minustakaan istutetusta puupellosta ei koskaan voi tulla oikeaa metsää, sinne ei synny oikean metsän tunnelmaa eikä marjasatoa.

Joukkoliikennettä kehittämällä, lentämällä vähemmän ja kävelemällä/ pyöräilemällä enemmän, kierrättämällä, ruokavalinnoilla jne. me voimme tehdä oman osamme hyvän tulevaisuuden mahdollistamiseksi myös meidän jälkeemme tuleville.

Linkola sanoi mielestäni viisaasti ”ihminen tekee itsestään tarpeettoman” tarkoittaen tekoälyä, robotteja, ilman kuljettajaa kulkevia ajoneuvoja jne. – eli hävitämme työpaikat itseltämme. Mitä järkeä siinä on?

Hän puhuu myös jatkuvaa kasvua vastaan – jos meillä on jo riittävästi voidaksemme hyvin, mitä me tarvitsemme enemmän? Tietysti sivistystä, koulutusta, kulttuuria, yhteisöllisyyttä, kansainvälisyyttä – toisiamme.

Jospa keskittyisimme huolehtimaan heistä, jotka eivät voi hyvin. Siinä riittää kehittämistä ja tekemistä!

Kaupungilla on kovat tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja nyt maakuntakin tekee omaa ohjelmaansa sitä varten. Se työ tarkoittaa meitä – sinua ja minua, tänään.

Paremman tulevaisuuden puolesta – yhteistyöniloa!

Tuulikki Väliniemi

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.