Mitähän näpertelyä seuraavaksi?

Jyväskylän edellinen valtuusto korotti kunnallisveroa kolme kertaa. Menopuoleen ei oleellisesti puututtu kertaakaan.

Jyväskylä on nyt suurten kaupunkien rankin verottaja. Kunnallisvero, kiinteistövero, vesi-, sähkö-, jäte-, kaukolämpö- ym. kunnalliset maksut ovat valtakunnan huippua.

Talousihmiset ovat vuosia varoittaneet, että talous menee tasaista vauhtia päin betoniseinää. Silti päättäjät ovat antaneet kaiken jatkua.

Näpertely alkoi paniikissa, kun talous oli jo pahasti kuralla. Sotaveteraanien muistoseppeleet päätettiin poistaa. Päätös piti kumota. Kaikki omaishoidon sopimukset irtisanottiin. Päätöstä jouduttiin tarkistamaan. Jalkakäytävien talvihommat siirrettiin kiinteistöjen omistajille. Tämäkin päätös peruttiin.

Nyt on päätetty lakkauttaa kouluja, sivukirjastoja, kenttiä ja leikkipuistoja. Todennäköisesti lopettamispäätös perutaan ainakin Kypärämäen kirjaston osalta. Lopettaminen on aina kaatunut siihen, että Kypärämäen Työväenyhdistys menettäisi varman vuokralaisen, kaupungin.

Säästötavoite on 15,7 miljoonaa. Tähänastisilla lillukanvarsipäätöksillä ja niiden eestaas-puljaamisella ei ole saavutettu mitään. Surkea oli valtuuston marraskuun kokous, jossa ryhmät esittivät näkemyksiään säästökohteista. Vain keskustalla oli muutama ehdotus oikeaan suuntaan: Altekista ja Totalista luopuminen sekä kenttien ylläpidon ulkoistaminen. Muut ryhmät puhuivat lämpimikseen.

Kaupungin palveluksessa on noin 7000 henkilöä. Löysää on ihan varmasti.

Byrokratian, virkojen, tehtävien ja toimintojen perkaaminen, hallinnon yksinkertaistaminen ja toimintojen ja tehtävien järkeistäminen ei käynnisty millään. Kaupungin palveluksessa olevat hallituksen, valtuuston ja lautakuntien jäsenet näpertelevät pikkuasioilla. Kukapa oman virkansa tarpeellisuuden kyseenalaistaisi!

Kohta jatketaan puhetta lillukanvarsista, kirjaston hankinnoista ja kouluruoasta. Ainakin 5 prosenttia kirjahankinnoista ja joka neljäs herne Pikku-Kallen sopasta pitää tinkiä.

Kouluruoasta onkin naristu vuosikymmeniä. Miksi sitä tuputetaan väkisin, jos siitä ei tykätä eikä sitä haluta? Voitaisiinko siitä luopua? Suuren joukon elämä helpottuisi, kun ei tarvitsisi pilata päiviään mokomalla.

Lapsukaiset saisivat ravitsevaa ja mieleistään ruokaa, kun mestarikokkivanhemmat pistävät heille eväät reppuun. Ja kaupunki säästäisi.

Jarmo Jääskeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.