Miten Jyväskylän lainakanta ”nollautetaan”?

Jyväskylän talousarvio vuodelle 2015 valmistuu vuoden loppuun mennessä. Siinä päätetään myös kaupungin lainoista.

Talousarvioesityksen mukaan kaupungilla on vuoden 2015 lopulla lainaa lähes 440 miljoonaa. Kaupunginjohtaja Markku Andersson totesi valtuuston kokouksessa olevan “tärkeää, että lainakanta saadaan nollautumaan sillä aikataululla minkä olemme asettaneet tavoitteeksi”.

Missä valtuuston pöytäkirjassa tämä suunnitelma on?

Vaikka kyseessä on emokaupugin budjetti, niin olisi hyvän hallintotavan mukaista tuoda valtuustolle ja meille kaupunkilaisille tiedoksi talousarvion yhteydessä myös konsernin lainat. Ovathan kaupunkilaiset näidenkin lainojen takuumiehinä ja kaupungilla oli vuonna 2013 saatavia ja sijoituksia tytäryhtiöissä yli 300 miljoonan arvosta.

Koko kaupunkikonsernin lainat ovat yli 1000 miljoonaa euroa. Tämä jää aina vähemmälle huomiolle. Jos halutaan kaupunginjohtajan termein “nollata” nykyinen lainakanta esimerkiksi 25 vuodessa, rahaa pitäisi löytyä lyhennyksiin 40 miljoonaa joka vuosi. Mistä tulos saadaan? Onko tulossa verojen korotuksia tai sähkölle, lämmölle ja muille palveluille lisähintaa?

Olisi hyvä, että kun talousarvio vahvistetaan, siihen sisällytetään koko konsernin osalta realistinen suunnitelma lainojen määrästä, lisäyksistä, lyhennyksistä, koroista ja riskeistä. Nyt kun Suomen luottoluokitus on heikkenemässä, riskianalyysi on enemmän kuin paikallaan. Yritysmaailmassa tälläinen suunnitelma kuuluu luonnostaan hyvään hallintotapaan ja riskien hallintaan.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Eläkeläiset, pysykää eläkkeellä!

Arjen taitoja kouluopetukseen

Hyviä kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa

Koulu on tuuliajolla, koska kukaan ei johda uudistusta

Ohdakepehonen. Kuva: Sirpa Jyske

Lukijan kuvatHaarapääskyt. Kuva: Tarja Kouvo

Vihreiden ja keskustan nuoret ottamassa eläkeläisiltä

Nokkosperhonen. Kuva: Maarit Siitonen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.