Miten käy äitiysneuvoloille?

Seurasin eduskunnan kyselytuntia torstaina 23.3. Siellä keskusteltiin tärkeääkin tärkeämmästä soteen liittyvästä asiasta eli äitiysneuvoloiden kohtalosta. Oppositiopuolueiden naiset sen aloittivat, ja pian mukaan liittyivät hallituspuolueiden naiset ja muutamia miehiäkin eri puolueista.

Keskustelu eduskunnassa pysyi asialinjalla puolin ja toisin, ja asioista vastaava ministeri Juha Rehulakin puhui niinkuin asia on, eli tietoa ei ole vielä riittävästi. Asia rupeaa kuulemma selkenemään, kunhan soten lausuntokierrosaika päättyy lähipäivinä. Asiaa ruvetaan selvittämään sen jälkeeen.

Nythän eletään kunnallisvaaliaikaa, ja taitaa käydä niin, että nämä asiat kuuluvat jatkossa maakuntatasolle. Voin tietysti olla väärässäkin, sillä sote-asia tuntuu minusta melko sekavalta – pakko myöntää. Kantaa kunnallispoliitikotkin voivat tietysti ottaa.

Keskustelussa kävi ilmi, että äitiysneuvolat on hieno juttu ja Suomi pitää ykkössijaa maailmanlaajuisestikin. Se on mielestäni ihan totta. Edelläkävijöitähän me olemme olleet ja olemme edelleen. Kysymys kaikille poliitikoille kuluukin: onko mitään käsitystä ulkoistetaanko tai yhtiöitetäänkö äitiysneuvolat sotessa? Harras toivomus on myös, että maailmankuulun äitiyspakkauksemme tilanne säilyy ennallaan.

Pirkko Audejev-Ojanen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tieto suojaa nuorta

Pelkodemokratiaa

Lyhyet

Jyväskylään tulee uusi kirjallisuus- tapahtuma

Lyhyet

Kouluihin enemmän kulttuurielämyksiä!

Väärin kohdennetut säästöt

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.