Miten kaikki alkoikaan?

Valtakunnan ajattelija Osmo Soininvaara katsoi asiakseen (Ksml 5.10.) luonnehtia Muuramea karjavarkaaksi! ”Ode” on tainnut katsoa länkkärinsä jotenkin väärinpäin, niissähän yleensä suuri karjatilallinen ahdisteli pientä taloa preerialla.

Näinköhän häntä vielä harmittaa kiville menneen suur-Lahden selvitystyö, jota hän oli vetämässä? Muurame on sitten jotain kautta löytynyt sopivaksi esimerkiksi.

Tosielämässä Muuramen ei ole tarvinnut ryöstää sen enempää yrityksiä kuin asukkaitakaan Jyväskylästä. Meillä toimivat yritykset ovat toimineet paikkakunnalla jo vuosikymmeniä. Pienistä aluista on kasvanut menestystarinoita vailla vertaa.

Vielä 1970–80-luvuilla Jyväskylässä toimi hyvin menestyviä yrityksiä eikä kaupungin johtoa kiinnostanut pienten yritysten alkuun saattaminen.

Asukkaat taas osaavat aivan ominkin neuvoin valita itselleen parhaan asuinalueen, ja moni on valinnut Muuramen.

Muutenkin syyllistäminen on aiheetonta. Kun Jyväskylässä herättiin huomaamaan, mihin oltiin menossa, perustettiin helmikuussa 1996 Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes.

Perustamistilaisuudessa korostettiin sitä, että on sama missä Jyvässeudulla yritys toimii, kunhan se toimii. Jykesin perustamiseen vaikutti paljon se, että Jyväskylän maalaiskunta oli vielä voimissaan ja haluttiin parantaa yhteistoimintaa kuntarajan yli. Siinä mielessä Jykes on tehtävänsä tehnyt.

Muuramessa ei oltu kovin innokkaita luopumaan omasta elinkeinpolitiikasta. Meillä oli osoittaa omaa menestyksekästä toimintaa yritysten kuntaan saamisesta ja mukana toimimisesta. Emmekä me siitä ole koskaan luopuneetkaan, meillä on edelleen vilkasta toimintaa yrittäjien, kunnan johdon ja valtuutettujen kesken.

Miten kaikki alkoikaan? Elämme kunta- ja palvelurakennelain aikaa, jonka käynnisti Vanhasen ykköshallitus Hannes Mannisen johtamana vuonna 2006. Lain vaikutukset näkyvät myös meillä perusterveydenhoidon siirrolla Jyväskylän isäntäkuntamallin mukaiseksi.

Nähtävissä oleva kehitys lain seurauksista ei Muuramessa ole lisännyt intoa lähteä kaupunkilaisen kavaljeerin vietäväksi. Meillä on yhteinen pelko siitä, että joudumme kohtalokkaaseen sambaan, jonka jälkeen meiltä ovat menneet siemenperunatkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.