Miten pienet yritykset pysyvät sotessa mukana?

Sote-uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden parantaminen, kustannusten kasvun hillitseminen sekä palveluiden integraatio. Integraation osalta voidaan puhua jo huumasta. Keski-Suomessa valmistellaan suoran valinnanvapauden ulkopuolelle jäävien erikoissairaanhoidon palveluiden kytkemistä tuleviin sote-keskuksiin, jotka ovat suoran valinnanvapauden piirissä.

Olemme suunnasta huolestuneita. Kuinka palvelut hinnoitellaan kapitaatiokorvauksilla tai palveluseteleillä?

Suurena uhkana on, että tämä laajennettu integraatiomalli syö pienet sote-yritykset maakunnastamme ja vaarantaa valinnanvapauden yhdenvertaisen toteutumisen eri seuduilla. Palvelut tulisi määritellä alueittain tarpeiden mukaan ja keskittää kustannustehokkaasti huomioiden rajallinen erityisosaaminen.

Suomen Yrittäjät esittää, että sote-keskusten vastuulle annetaan vain käytetyimmät peruspalvelut. Näitä ovat yleislääkärin palvelut ja niihin liittyvät terveyden- ja sairaanhoitajan palvelut sekä sosiaalipalveluiden alustava tarvekartoitus ja ohjaus.

Tällaisia sote-keskuksia syntyisi myös pienemmille paikkakunnille, ja niitä voisivat perustaa niin maakunta kuin sote-alan yrittäjät ja -järjestötkin. Näin palvelujen saatavuus paranisi ja pienille toimijoille jäisi mahdollisuuksia. Kun vaihtoehtoja on läpi maakunnan, nopeampi hoitoon pääsy perustason palveluissa edistää kansalaisten hyvinvointia ja säästää kustannuksia erikoissairaanhoidon puolelta.

Ajatus kaikkien palveluiden kokoomasta samaan yhtiöön kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä se voi johtaa voimakkaiden pörssiyhtiöiden ja julkisen sektorin maakuntaan, jossa pienille yrityksille ei ole tilaa. Olemmeko integraatiohuumassa hukkaamassa todellisen valinnanvapauden?

Valtaosa meistä tarvitsee perustason terveyspalveluita joitain kertoja vuodessa. Erikoissairaanhoidon palveluihin olemme valmiit menemään muualle kuin sote-keskukseen. Teknologiaa hyödyntämällä pystymme vähentämään logistisia kustannuksia.

Paljon sote-palveluja tarvitsevien näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää, että heidän palvelunsa tulevat kokonaisuutena. Iso organisaatio ei ole tämänkään tae, vaan moniammatillisessa tiimissä laadittu asiakassuunnitelma.

Hallituksen valinnanvapausesityksessä mukana oleva henkilökohtainen budjetti avaa sote-palvelujen kanta-asiakkaille tien käyttää itsemääräämisoikeuttaan ja hankkia palveluja valitsemiltaan toimijoilta, myös järjestöiltä ja yrittäjiltä. Haasteen henkilökohtaiseen budjetointiin ja palveluseteleiden hinnan määritykseen muodostavat luotettavien laskentakalkyylien määritys sekä asiakkaan tuentarpeen mittarit.

Yrittäjien valinnanvapausmalli on yksinkertainen: 1. sote-keskuksen vastuulle käytetyimmät sote-palvelut, 2. asiakassetelillä valinnanvapaus, avointa vertailua ja tervettä kilpailua muihin palveluihin, 3. kaikille laajaa ja pitkäaikaista hoivaa tarvitseville oikeus henkilökohtaiseen budjettiin. Näin myös pienet sote-yritykset pysyvät mukana.

Sanna-Mari Hynninen

toimitusjohtaja

Veli Puttonen

hankinta-asiamies

Keski-Suomen Yrittäjät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.