Miten punkin pureman voi välttää?

Punkin pureman aiheuttamista sairauksista, aivokuumeesta ja borrelioosista, on kirjoiteltu lehdissä paljon.

Mielestäni ei ole riittävästi kerrottu, kuinka välttyisi punkin puremalta. Se on terveydenhuoltoviranomaisten tehtävä. Työ pitäisi aloittaa.

Lääkäreiden oppiriidat borrelioosisairauden olemassaolosta ja hoidosta tulisi lopettaa ja aloittaa ”sairauden” ennaltaehkäisy ja siihen liittyvä terveyskasvatus. Tarkoitan punkkien pahimpien esiintymisalueiden ilmoittamista seudun asukkaille ja luontoretkeilijöille.

Tarvitaan neuvontaa eri ikävaiheissa olevan punkin tunnistamisesta ja vaatetuksen sekä karkotteiden soveltuvuudesta puremien ehkäisyyn. Eniten tarvitaan opetusta punkin irottamiseen ihosta ja pureman hoidosta.

Sairauksien ennaltaehkäisy on aina halvempi vaihtoehto kuin niiden hoito. Eli terveyskeskuksessa irroitettu punkki maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin itsehoidolla kotona pois otettu.

Terveydenhoitosektorin tulisi tiedostaaa ilmaston lämpenenemisen muutokset ympäristössä. Leudot talvet lisäävät punkkien määrää. Ajallisesti vuodessa niitä esiintyy pitkään, toukokuun alusta lokakuun loppuun asti.

Asianmukaisesti tarjottu tieto punkkien haitallisuudesta lisää luottamusta terveydenhoitopalveluihin. Tärkeintä on kannustaa ihmisiä, punkeista huolimatta, kokemaan elämyksiä kauniissa luonnossa.

Mari Haapavaara

Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.