Mitkä ovat presidentin tehtävät?

Puolustusvoimien ylipäällikkyys presidentin tehtävänä kulminoituu kaiketi lähinnä sotilaaliisen konfliktin tai sodan mahdollisuuteen. Hän on vastuunkantaja kuten Risto Ryti. Varsinaisen sotilaallisen, sodanjohdollisen ylipäällikkyyden presidentti voi siirtää ja nimittää siihen ammattisotilaan.

Mitä kansalaiset tietävät presidentin työstä?

Urho Kekkonen nähtiin aikanaan kalastamassa ja hiihtämässä. Hän järjesti Tamminiemessä saunomisia ja laulatti vieraitaan. Suhteet Neuvostoliittoon ja tapaamiset siellä määrittivät kuvaa presidentin virasta.

Mäntyniemi on nyt ollut pimennossa. Presidentti Martti Ahtisaari järjesti siellä jonkin musiikkitapahtuman, jolloin sieltä näytettiin myös kuvaa.

Presidentti Tarja Halonen sanoi töitä olevan jonossa odottamassa uutta presidenttiä. Mutta kansalaiset, äänestäjät eivät edes tiedä presidentin kaikista tehtävistä mitään.

Ulkopolitiikka ja suhteet Venäjään. Mitä muuta?

Halonen on ollut ilmeisen aktiivinen toimija, mutta sitä ei media ole tuonut julkisuuteen.

Presidenttifoorumit ovat olleet kiinnostavia ja julkisia tilaisuuksia.

Vaalikeskusteluissa äänestäjien päät sekoitettiin sisäpolitiikalla ja varsinaiset presidentin vaikutusmahdollisuudet ja asialinja jäivät sivuun.

Tilalle tuotiin asioita, jotka joidenkin ahdasmielisten omien korvien välissä muuntuvat ehkä muuksi kuin mistä todella on kyse.

Pekka Pihlman

Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.