Mittani on täyttynyt Postin toimintaan

Olen syntynyt Jyväskylän maalaiskunnan Leppälahden kylässä vuonna 1931. Kylä oli tiettömän taipaleen takana, oli vain hevosella ajettavia teitä sekä rautatie. Oli asema ja siellä postitoimisto, jota hoiti asemapäällikkö omien töittensä lisäksi.

Ollessani alun toisella kymmenellä äitini kantoi kylän postia kolme kertaa viikossa repussa selässään ja jalkaisin. Matkaa kertyi hyvinkin 25 kilometriä. Kun olin kesälomalla koulusta, tuurasin joskus äitiäni postin kannossa. Paljasjaloin, reppu selässä, ilman mitään evästä tai juomaakaan. Harvoin sain mitään suuhuni koko matkan aikana.

Vähitellen myös kotikyläni alkoi kehittymään. Posti siirrettiin uuteen yksityiseen kaupparakennukseen, joka toimi myös kylän pankkina. Jo eläkkeellä olevat vanhempani saivat nostaa sieltä eläkerahansa. Kun äitini jäi leskeksi 70-luvulla, hän muutti Tammirinteelle kerrostaloon. Myös siellä oli kaupan yhteydessä Posti, josta voi nostaa eläkerahansa.

Sitten Posti lopetti pankkitoiminnan posteista; joten asiat piti muuttaa toisiin rahalaitoksiin, esimerkiksi Osuuspankkiin. Nyt Osuuspankki sulki ovensa eläkeläisten rahanhaulle, saavat nykiä rahansa seinästä, jos on kortti ja osaa sitä käyttää. Vaajakosken posti on jo aikoja sitten siirretty Vaajakoskentien varrella olevaan kauppaan puolentoista kilometrin päähän.

 

Olen näihin aikoihin asti luottanut Postiin, että siellä on vastuullista henkilökuntaa ja oikeudenmukaisia johtajia, mutta nyt mittani on täynnä. Mikäli olen kuullut, johtaja on jossakin ulkomailla, mutta saa niin suuren palkan, ettei vanha järkeni pysty sellaista edes hahmottamaan.

Tehdään kaikkea muuta hommaa, mutta se oikea asia, mihin ihmiset on palkattu, on jäänyt sivuseikaksi. Postia kannetaan jo yhtä harvoin kun 70 vuotta sitten. Tärkeitä lähetyksiä häviää, kirjeet ja kortit ovat matkalla kolmekin viikkoa.

Onko sitten ihme, jos kirjeiden ja korttien lähettäminen vähenee? Olen itse ahkera kirjeitten kirjoittaja, joten olen hyvin selvillä, kauanko ne on matkalla olleet. Myös epäilen, etteivät kaikki ole menneet ollenkaan perille. Posti tulee myös milloin sattuu, eräänä aamuna postiluukkuni kolisi aamulla kahdeksan aikaan. Kai ne oli jostakin syystä jätetty jakamatta edellisenä päivänä.

 

Eikö ole mitään mahtia tai tahoa, joka pystyisi saamaan postilaitoksen jonkinlaiseen ruotuun? Paljon on asiasta valitettu ja kirjoitettu, mutta asiat vain pahenee kaiken aikaa.

Jos joku tietää jonkun keinon, kertokoon sen vaikka sanomalehdessä. Keskisuomalainen on kyllä, kiitos jakajien, tullut oikeaan aikaan, vaikka on yöllä satanut lunta paljonkin. Suurkiitos heille.

Liisa Mansikkaviita

Jyväskylä, Vaajakoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Seurakunta ja tilakiistat

LyhyetPyöräilijöille saatava pakolliseksi säännöksi taluttaa aina pyörä suojatien yli.Kamikazet kuriin

LyhyetKevätriemua laulavi nyt ilma ja maa, tuulikin tuoksuja tuo. Luojan suurta ihmettä.Marsa14 miljardin osingot ei riitä. Tarvitaan uusi kiky, ulvoo EK. Ei onnistu. Hanskat putoo.

Muutto ja muutos

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

Koulutusjärjestelmästä opintojärjestelmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.