Monia olennaisia ongelmia

Perussuomalaisten puoluekous vaihtoi 10.6. kaikki puolueen neljä puheenjohtajaa. Vallanvaihto tuli laillisen ja puolueen sääntöjen mukaisen demokraattisen äänestyksen jälkeen, joten lienee väärin puhua vallankaappauksesta. 11.6. puoluekokous hylkäsi myös sääntöuudistuksen, joka olisi rajoittanut merkittävästi uuden puoluejohdon mahdollisuuksia äkilliseen linjamuutokseen. Kaikki tämä johti huomattavaan muutoksen puolueen linjassa ja samalla ajoi Suomen hallituskriisiin.

Erikoista on, että sekä uusi että vanha puoluejohto ovat saman puolue- ja myös hallitusohjelman takana asiakysymyksissä. Erot keskittyivät arvojen muuttumiseen siinä mitassa, että tilanne johti perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakaantumiseen ja ”Uusi vaihtoehto” -ryhmän syntyyn. Kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, ettei ongelma ole niinkään Halla-ahon persoonassa, vaan hänen taustajoukkojensa arvokysymyksissä.

Demokratian kannalta näen ongelmallisena perussuomalaisten suoran puheenjohtajavaalin, koska se selvästi johti siihen että n. 9,5% äänestysoikeutetuista pystyi muuttamaan koko puolueen linjan merkittävissä arvokysymyksissä. Muissa puolueissa on käytössä edustuksellinen äänestystapa, jolloin puolueen jäsenen ei tarvitse tulla kahdeksi päiväksi toiselle puolelle Suomea äänestystä varten.

Välillinen vaali mahdollistaa käytännössä suuremman äänestysprosentin, jolloin aito demokratia toteutuu paremmin. Toinen merkittävä ongelma aidon demokratian kannalta oli sähköisen äänestysjärjestelmän käyttö. Tällaisen äänestystuloksen jälkeen herää kysymyksiä mahdollisesta manipuloinnista. Entisenä elektroniikka-, tietoturva- ja ohjelmistosuunnittelijana voin sanoa, että äänestyslaitteen valmistaja ja/ tai tilaaja voivat tehdä halutessaan helposti ”takaportin” ohjelmistoon, jolloin äänestystuloksen manipulointi on mahdollista.

Paikalla olleena ja Halla-ahon kannattajien määrään kokouksessa arvioineena pidän äänestystulosta mahdollisena ja oikeana. Paikalla ollut ”huutosakki” kuitenkin selkeästi esti kokouksen puheenjohtajan esittämän lippuäänestyksen, ja demokratialla ei ole varaa tästä tilanteesta syntyvälle epäluottamukselle sähköistä äänestysjärjestelmää kohtaan.

Vanhan lippuäänestyksen merkittävä turvallisuusetu on se, että myös tavallinen ihminen ja vaalivirkailija tunnistaa väärinkäytökset ja pystyy ne estämään. Sähköisessä äänestyksessä tietoturva ja äänestystuloksen luotettavuus on muutaman ”tietokonenörtin” moraalin varassa.

Mielestäni uuden puheenjohtaja Halla-ahon linjausten jälkeen puolueen jakaantuminen ja uuden puolueen perustaminen ”Uusi vaihtoehto” -eduskuntaryhmän ja toivottavasti siitä syntyvän uuden kansanliikkeen ympärille on väistämätöntä. Aion itsekin liittyä uuteen kansanliikkeeseen, mikäli sellainen perustetaan. Uuden puoluejohdon taustalla olevien ryhmien arvot perusihmisoikeuksista ja ihmisarvosta eivät vastaa omiani.

Perussuomalaisilta puolueena toivon tässä vaikeassa tilanteessa malttia ja harkintaa, että jakaantuminen sujuisi sopuisasti. Olisi myös hyvä, jos perusuomalaiset puolueena ohjeistaa menettelytavat puolueesta eroaville jäsenille.

Kari Tanninen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Myös yksityis- henkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.