Monta Karjalaa

"Karjala takaisin - keneltä ja kenelle". Tämä otsikko oli Keskisuomalaisen mielipideosastossa 25.6.

Kirjoitankin nyt vain Karjala-otsikoista yleensä. En puutu ko. kirjoituksen sisältöön lehdessänne. Ei tämä lehti ainoa ole näin otsikoidessaan, näin tehdään yleensä. Sattuneista syistä jonkin tahon olisi ruvettava tarkentamaan, mistä Karjalasta täällä Suomessa oikein puhutaan. Me Suomen kansa, nuoretkin mukaan lukien, puhumme tietenkin luovutetusta Karjalasta, kun haluaisimme Karjalan palautettavaksi.

Mistä Karjalasta Itä-Karjalan nuoret sitten puhuvat, kun he antavat vastinetta? Viimeksi vapun tienoilla Petroskoin nuoret suunnittelivat mielenosoitusta Suomea ja Suomen vaatimuksia vastaan. Taas tapahtumasta ei tullut mitään, mutta kielen käyttö oli aggressiivista.

Toinenkin tapaus oli muutaman vuoden takaa. Silloin tv:ssäkin oli laajemmin esillä aiheena mahdollinen Karjalan palautus. Haastateltiin ihmisiä Suomesta ja Itä-Karjalasta. Silloin nuori nainen Petroskoista puhui hämmästyttävästi omasta Petroskoin, Aunuksen ja Uhtuan Karjalasta siis Itä-Karjalasta, ikäänkuin tämä alue haluttaisiin Suomeen. Eli sillä ehkä juuri nuoret lukevat ja uskovat, että asia on juuri näin.

Ei ole samantekevää, miten siellä nuoret suhtautuvat naapureihin. Juuri he ovat tulevaa päättäjäpolvea, siksi meille vaarallista suhtautumista on vältettävä. Heille, kansalle, on tehtävä selväksi Karjala-sanan käyttö. Se nimi sanonee kaikille, mitä Karjalaa täällä toivotaan takaisin. Ei meillä haluta valloitusretkeä Itä-Karjalaan.

"Tarttis siis tehdä jotakin", kai sellainenkin taho meillä jossakin on.

ELLI MANTERE Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.