Moottoreita tarvitaan

Seutukaupunkien edustajat pohtivat 21.3. eduskunnassa seutukaupunkien kuten Äänekosken, Viitasaaren ja Saarijärven tulevaisuutta tulevan maakuntahallinnon ja soteuudistuksen oloissa. Monet seutukaupungit ovat joutuneet valtionhallinnon karsinta- ja säästötoimien kohteeksi. Seutukaupunkien asema on olennaisesti muuttunut ja vaikeutunutkin 10–20 vuodessa.

Keskittämispaineet ovat niin kovat, että ”laiskat” seutukaupungit ja kunnat valahtavat ”lannistuneiden” joukkoon. Vain ratkaisuhakuiset, oma-aloitteiset ja ennakkoluulottomasti yhteistyöhakuiset seutukaupungit menestyvät.

Monet seutukaupungit ovat hoitaneet elinkeino- ja teollistamispolitiikkaa tehokkaasti. Niiden elinvoima nojaa jatkossakin ratkaisevimmin elinkeinopolitiikan aktiivisuuteen. Monet kansainvälisesti menestyvät vientiyritykset toimivat seutukaupungeissa. Niissä syntyy merkittävä osa Suomen viennistä. Kaupunkien tärkeänä tehtävänä on pitää yritysten toiminta- ja investointiedellytykset kunnossa.

Seutukaupunkien tulevaisuus on enenevästi niiden omissa käsissä. Valtiovallan on silti huolehdittava ammatillisen koulutuksen edellytyksistä ja liikenteellisestä saavutettavuudesta.

Sipilän hallituksen tulee selvittää seutukaupunkien roolia maakuntahallinnossa. Kuntien ja maakunnan kumppanuuden on oltava luontevaa ja tiivistä.

Kuntien yhteistyö ei lopu maakuntahallinnon ja soteuudistuksen myötä. Esimerkiksi ammatillinen koulutus tapahtuu monin paikoin seutukunnittain. Seutukaupungit ovat jatkossa vastuullisia moottoreita alueidensa yhteistyössä.

Petri Honkonen

kansanedustaja (kesk.)

kuntavaaliehdokas

Saarijärvi

Seppo Kääriäinen

kansanedustaja (kesk.)

Iisalmi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tieto suojaa nuorta

Pelkodemokratiaa

Lyhyet

Jyväskylään tulee uusi kirjallisuus- tapahtuma

Lyhyet

Kouluihin enemmän kulttuurielämyksiä!

Väärin kohdennetut säästöt

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.