Moottoreita tarvitaan

Seutukaupunkien edustajat pohtivat 21.3. eduskunnassa seutukaupunkien kuten Äänekosken, Viitasaaren ja Saarijärven tulevaisuutta tulevan maakuntahallinnon ja soteuudistuksen oloissa. Monet seutukaupungit ovat joutuneet valtionhallinnon karsinta- ja säästötoimien kohteeksi. Seutukaupunkien asema on olennaisesti muuttunut ja vaikeutunutkin 10–20 vuodessa.

Keskittämispaineet ovat niin kovat, että ”laiskat” seutukaupungit ja kunnat valahtavat ”lannistuneiden” joukkoon. Vain ratkaisuhakuiset, oma-aloitteiset ja ennakkoluulottomasti yhteistyöhakuiset seutukaupungit menestyvät.

Monet seutukaupungit ovat hoitaneet elinkeino- ja teollistamispolitiikkaa tehokkaasti. Niiden elinvoima nojaa jatkossakin ratkaisevimmin elinkeinopolitiikan aktiivisuuteen. Monet kansainvälisesti menestyvät vientiyritykset toimivat seutukaupungeissa. Niissä syntyy merkittävä osa Suomen viennistä. Kaupunkien tärkeänä tehtävänä on pitää yritysten toiminta- ja investointiedellytykset kunnossa.

Seutukaupunkien tulevaisuus on enenevästi niiden omissa käsissä. Valtiovallan on silti huolehdittava ammatillisen koulutuksen edellytyksistä ja liikenteellisestä saavutettavuudesta.

Sipilän hallituksen tulee selvittää seutukaupunkien roolia maakuntahallinnossa. Kuntien ja maakunnan kumppanuuden on oltava luontevaa ja tiivistä.

Kuntien yhteistyö ei lopu maakuntahallinnon ja soteuudistuksen myötä. Esimerkiksi ammatillinen koulutus tapahtuu monin paikoin seutukunnittain. Seutukaupungit ovat jatkossa vastuullisia moottoreita alueidensa yhteistyössä.

Petri Honkonen

kansanedustaja (kesk.)

kuntavaaliehdokas

Saarijärvi

Seppo Kääriäinen

kansanedustaja (kesk.)

Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.