Moraali on pahasti kadoksissa

Kun luin, että Posti oli ilmoittanut siirtävänsä noin 700 työntekijää ja toimihenkilöä halvemman ja joustavamman työehtosopimuksen piiriin ”ihan noin vaan”, ensimmäinen reaktioni oli syvä suru.

Tuntuu, että koko ajan on enemmän yritysjohtajia, jotka ovat tunteettomia robotteja, jopa suorastaan julmia olentoja. Yritysetiikasta löytyy aina koulutusta ja ohjeita, mutta yritysmoraali on aivan kadoksissa.

 

Postin johto ei ole vain julma ja moraaliton, vaan myös taloudelliselta pätevyydeltään huolestuttavan huono, tai ainakin kyvytön yhdistelemään asioita.

On esimerkiksi selvää, että jos nämä 700 perhettä joutuvat heikkoon taloustilanteeseen, se tarkoittaa myös valtiolle asumistukimenoja. Puhumattakaan siitä, että työlaisten ja heidän perheidensä terveys ja henkinen tasapaino ovat myös uhattuina, mikä taas tarkoittaa kallista laskua yhteiskunnalle.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan. Tämä on siis Postin työntekijöiden ammattiliitto PAU:lle erävoitto. Työtaistelu toi tulosta.

Posti on selvä esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun julkinen palvelu muutetaan yksityiseksi yritykseksi. Palvelut huononevat, työntekijöitä irtisanotaan ja johtajien ansiot nostetaan pilviin tai vieläkin ylemmäksi.

Minusta Posti pitäisi palauttaa takaisin valtion laitokseksi ja piste. Silloin on mahdollista keskittyä postin perustehtävien suorittamiseen ja työntekijöille ja johtajille maksettava palkka on valtion työ- ja virkaehtosopimusten mukainen.

 

Nyt on edessä kova taistelu postin jakelun työehdoista, kun nykyinen sopimus päättyy lokakuun lopussa. Silloin tarvitaan ammattiyhdistysliikkeen konkreettisia solidaarisuustoimia.

Huolestuttaa kuitenkin, että nykyhallituksen merkittävät ay-liikesiivet ovat jo viime hallituksen aikana osoittaneet, että ne ovat vain pseudomafiosojen peliareena, joilta on myös moraali kadoksissa liiankin usein.

Miguel López
Yliopistonopettaja
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Syyskuun kielo. Kuva: Matti Hyvärinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.