Muistetaan psykologi- palvelutkin, Karjula

Kaupunginvaltuutettu Johanna Karjula hakee mielipidekirjoituksessaan (KSML 4.1.) ratkaisua mielenterveyspalveluiden sujuvampaan järjestämiseen. Hän viittaa Keravan psykiatrian yhteistyömalliin, jonka viitoittamalla tiellä Suomen tulisi kulkea.

Mallissa tavoiteltiin sujuvampia mielenterveys- ja päihdepalveluita, kun HYKS:n psykiatrian osaamista siirrettiin Keravan terveyskeskuksen käyttöön.

En kiistä mallista saatuja myönteisiä kokemuksia. Ihmettelen ja kannan huolta siitä, että psykologinen asiantuntemus siirretään mielen hyvinvoinnin kysymyksissä taka-alalle.

Psykologipalvelut jäävät julkisissa keskusteluissa ja päätöksenteossa jatkuvasti sivujuonteeksi ja yhteiskunnan rakenteiden ylipalaksi.

Psykologi on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka peruskoulutus kestää yliopistossa lähes kuusi vuotta. Maisteritasoinen koulutus luo valmiudet tilanteiden ja ongelmien arviointiin, tutkimiseen ja psykodiagnostiikkaan. Hoidollisesti psykologi voi toimia yksilö-, pari-, perhe- ja ryhmätasolla.

Psykologin asiantuntemus kuuluu myös perusterveydenhuoltoon. Psykologi on mielen hyvinvoinnin ja sen häiriöiden ymmärtämisen asiantuntija. Psykiatri on mielen sairauksien ammattilainen ja lääketieteen edustaja.

Jokaisella meillä tulisi olla mahdollisuus päästä psykologin vastaanotolle ennen korjaavia palveluita ja ongelmien kasautumista.

Psykologi on lisäksi kuntien opiskeluhuollon keskeinen toimija. Lakisääteisesti psykologipalveluilla tulisi ennaltaehkäistä ja puuttua varhaisesti muun muassa mielenterveysongelmiin esi- ja perusopetuksessa sekä toisella asteella.

Suosittelisin päättäjiä panostamaan asianmukaisten ja riittävien psykologipalveluiden järjestämiseen nyt ja tulevien uudistusten yhteydessä. Opitaan yhdessä työskennellen myös uusista innovatiivisista kokeiluista ja malleista.

Henri Koivisto

psykologian opiskelija

Joensuu /Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Veron alennus ei ole ratkaisu

Lyhyet

Lyhyet

Sote-uudistus toteutettava vaiheittain

Susikeskustelu voisi olla myös rakentavaa

JJK:n pelaajapolusta puuttuu vain viimeinen risteys

Turvallisuus vaatii yhteistä tahtotilaa

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko Teillä hetki aikaa puhua hiilinieluista?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.