Musiikintekijöiden hätähuuto

Me musiikintekijät olemme syvästi huolissamme pitkälle edenneestä tekijänoikeuslain muutosehdotuksesta, joka on nyt valmisteltu kulttuuriministeri Stefan Wallinin käteen. Ponnekkaimmin asiaa ajavat samat voimat, jotka halusivat siirtää tekijänoikeusasioiden hallinnoinnin opetusministeriöstä nykyiseen työ- ja elinkeinoministeriöön, kuten Nokia, YLE, Sanoma jne.

Työnantajalle siirtyisi automaattisesti oikeus työsuhteen aikana luotuun teokseen tai teoksen esitykseen, jota työnantaja saisi käyttää ja muunnella sekä luovuttaa käyttöoikeuksineen eteenpäin jopa välittämättä taiteilijan toiveista tai kunnioittamatta taiteilijan arvomaailmaa.

Tekijänoikeudet kaikissa tapauksissa syntyvät ainoastaan luovan työn tehneelle, eivätkä esimerkiksi tämän työn tilanneelle taholle. Mikäli työnantajalle automaattisesti siirtyisi rinnakkaisia oikeuksia, olisi tilanne absurdi. Esimerkiksi keikkamyyjä voisi päättää julkaista livelevyn myymänsä bändin keikasta, kysymättä artistilta ja maksamatta artistille mitään.

Jos työnantaja käyttäisi taiteilijan teosta tekijän maailmankatsomusta loukkaavassa yhteydessä, taiteilijan ainoa mahdollisuus olisi syyttää työnantajaa oikeudessa nk. moraalisten oikeuksiensa loukkaamisesta. Jaksaako jokainen vastaavassa tilanteessa oleva taiteilija viedä jutun oikeuteen - puhumattakaan siitä, onko hänellä siihen varaa?

Lakimuutos siirtäisi tekijänoikeuksia myös tahoille, jotka eivät ole olleet aikaisemmin missään tekemisissä tekijänoikeuksien kanssa, esimerkiksi juuri keikkamyyjille. Tämä sotkisi alan sopimusrakenteen täysin. Suurin osa muusikoista ja artisteista keikkailee määräaikaisissa, keikkakohtaisissa työsuhteissa. Asetelmassa, jossa vastakkain ovat yksittäinen luovan työn tekijä ja esimerkiksi media- ja laitevalmistajajätit, neuvotteluasemamme on jo nyt heikko.

Tähän asti olemme voineet itse neuvotella tekijänoikeuksistamme. Suojanamme on ollut myös joukko työehtosopimuksia, joilla työnantaja on saanut tietyt tekijänoikeudet, kunhan on maksanut muusikolle sovitun vähimmäiskorvauksen. Lakimuutos romahduttaisi neuvotteluasemat - työnantajapuolen kannattaisi pidättäytyä sopimusneuvotteluista, koska oikeudet saisi suoraan lain nojalla!

Yritysmaailma on säälimätön: Voiton maksimoimiseksi lain jokainen porsaanreikä tutkitaan tarkasti, ja vallitsevat sopimuskulttuurit muuttuvat hetkessä, jos laki sen mahdollistaa.

On käsittämätöntä, että lakimuutosta valmistelevan työryhmän oikeudentaju ei ole riittänyt tällaisten väärinkäytösten mahdollisuuksien näkemiseen. Esimerkit ovat vain pieni yksityiskohta siinä laajassa kirjossa, jolla yritysmaailma tulisi meitä luovan työn tekijöitä hyväksikäyttämään.

Meitä tekijöitä ei lakivalmistelussa ole kuultu eikä haluttu kuunnella. Ehdotus on perusteltu pelkästään työantajapuolen tarpeilla. Opetusministeriö on toimittanut lakiluonnoksesta lausuntopyynnön useille yksittäisille työnantajayrityksille mutta ei yhdellekään yksittäiselle työntekijälle.

Lakiehdotuksen valmistelijat eivät ole perehtyneet ainakaan musiikkialaan, jossa tekijänoikeudet ovat elintärkeä osa muusikkojen toimeentuloa, joillekin jopa ainoa tulonlähde. Lain valmistelu tulee keskeyttää välittömästi. Tekijänoikeudet ovat taiteilijoiden perustuslailla suojattua omaisuutta. Toivomme sydämestämme, että meidänkin kantamme kuullaan.

PAULA VESALA JUSSI JAAKONAHO LAURI TÄHKÄ MAIJA VILKKUMAA ja muuta 35 allekirjoittajaa Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.