Musiikkisali ja ilmastonmuutos

Yhteisten asioiden hoitaminen kaikkien parhaaksi ja tahtotilan pukeminen tavoitteiksi on politiikan tekemistä.

Tämä tuntuu välillä unohtuvan kuntapolitiikan basaareissa. Heitellään mielipiteitä kevyesti kaikkea luvaten ja asetetaan erikoisia asioita toisiaan vastaan. Otan esimerkiksi Jyväskylän uuden musiikkisalin ja ilmastomuutoksen.

Ilmastonmuutos on yhtä suuri asia kuin yleinen äänioikeus ja 8 tunnin työpäivä sata vuotta sitten. Silloinkin varmaan oli poliittisia tahoja, jotka sanoivat, että meillä ei ole nyt varaa tähän.

Myöhemmin molemmat uudistukset ovat tuoneet mukanaan hyvinvointia ja myös sitä rahaa.

Ilmastomuutos vaikuttaa kaikkeen elämään ja siksi Jyväskylän, kuten muidenkin kuntien, on otettava se huomioon kaikessa päätöksenteossa – emme elä omassa kuplassa.

Oli sitten kyse rakentamisesta, ruuasta, koulutuksen turvaamisesta tai biokaasuun siirtymisestä, niin kaikessa on pitkällä tähtäimellä arvioitava, mitä vaikutusta sillä on ilmaston lämpenemiseen ja miten voimme olla edelläkävijöitä sen torjunnassa.

Musiikkisali on tahdon asia – poliittisen tahdon. Halutaanko sellainen vai ei.

Minä ainakin haluan. Se ei ole vaihtoehto esimerkiksi vanhusten hoidolle. Toteuttamispäätöksen jälkeen etsitään sopiva rahoitusmuoto.

Esimerkiksi vanhassa asuinkaupungissani Pietarsaaressa (noin 20 000 asukasta) toteutettiin korkeatasoinen 360-paikkainen musiikkisali niin, että kaupunki ei laittanut 5,8 miljoonaa maksavaan saliin euroakaan mutta sitoutui tukemaan vuokrassa paikallisia esiintyjiä ja erilaisia yhteisöjä vuosittain 60 000 eurolla.

Päärahoittajina toimivat Svenska Kulturfondet, Åbo Akademin säätiö ja lisäksi rakentaja otti lainaa. Yksityiset ihmiset ja pienyritykset ostivat oman tuolinsa katsomoon.

Musiikkisalista väitellään omituisin sanankääntein. Se, että vastustaa musiikkisalia, ei tee poliitikosta esimerkiksi vastuullista lapsiperheiden tai vanhusten ymmärtäjää. Hän vain vastustaa musiikkisalia.Politiikka on tahdonmuodostusta ja tavoitteiden asettamista sekä oman kannan ilmaisua ja sen puolesta toimimista.

Heikki Susiluoma

tutkija

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.