Musiikkiterapeuttien asema on syytä virallistaa

Musiikkiterapia on tieteelliseen näyttöön perustuva hoitomuoto, jonka vaikuttavuudesta on julkaistu useita yliopistotutkimuksia kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa. Musiikkiterapia toteutuu lääkärin lähetteellä ja sen kustantaa pääasiassa julkinen sektori, mm. Kansaneläkelaitos ja sairaanhoitopiirit.

Musiikkiterapia-alan juridinen asema on jäänyt jälkeen muusta sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kehityksestä, vaikka musiikkiterapeutit käytännössä noudattavat terveydenhuollon ammattihenkilöille asetettuja vaatimuksia. Koska musiikkiterapeutit eivät ole virallisesti terveydenhuollon ammattihenkilöitä, he eivät saa potilasvakuutusta eivätkä vapautusta arvonlisäverosta.

1.5. 2014 voimaan tulleen uuden terveyden- ja sairaanhoidon alv-ohjauksen myötä musiikkiterapeutit uhkaavat joutua alv-velvollisiksi. Mikäli näin käy, kymmenet tai jopa sadat musiikkiterapeutit joutuvat lopettamaan ammattinsa harjoittamisen. Satojen potilaiden hoito keskeytyisi musiikkiterapeuteista riippumattomista syistä.

Musiikkiterapian muotoja ovat muun muassa musiikin kuuntelu, laulaminen, soittaminen, improvisointi, liikkuminen musiikin mukana, laulujen tekeminen ja musiikkimaalaus. Sovellusalueita ovat mm. psykiatria, kehitysvammaisten kuntoutus, neurologiset ongelmat, oppimisvaikeudet, muistisairaiden hoito, aivoinfarktipotilaiden kuntoutus, päihdekuntoutus, kivunhallinta ja saattohoito.

Musiikkiterapeutit ovat Kelan lakisääteisen kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajia. Mikäli he joutuvat maksamaan alv:n, musiikkiterapia Kelan kuntoutuspsykoterapiana todennäköisesti päättyy. Kelan maksama hinta on vakio (52,14e), eikä Kelaa voi laskuttaa alv:n osuudella, se pitäisi lisätä potilaan omavastuuosuuteen. Tällöin olisi kyse niin suurista summista, että potilaat ja heidän omaisensa eivät voisi niitä maksaa.

Musiikkiterapeuttien asema pitäisi virallistaa niin, että heistä tulee terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Se olisi oikeus ja kohtuus.

Kauko Tuupainen

kansanedustaja

valtiovarain-

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.