Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Päivi Partanen on uuraislaisena veronmaksajana ryhtynyt ihmettelemään Uuraisten Valokuituverkot Oy:n (UVV Oy) kiemuroita (KSML 17.7.) ja moittimaan nykyisiä päättäjiä mielestään lainvastaisesta toiminnasta.

Minua uuraislaisena veronmaksajana ihmetyttää Partasen lyhytmuistisuus. Kun UVV Oy 14.9.2015 valtuuston yksimielisellä päätöksellä perustettiin, hän osallistui valtuuston kokoukseen. Hän oli kunnanhallituksen jäsenenä aktiivisesti valmistelemassa kunnanvaltuuston päätöstä.

Liekö kyse perussuomalaisten savuverho-operaatiosta ja valmistautumisesta tuleviin vaaleihin. Perussuomalaiset oli tuolloin valtuuston suurin ryhmä (10 edustajaa 21:stä), kunnanhallituksen puheenjohtajana oli Päivi Partanen ja myös valtuuston puheenjohtaja oli perussuomalainen. Nyt jäljet halutaan peittää ja syyttää nykyistä valtuustoa ja kunnanhallitusta.

 

UVV Oy jatkoi rahoitusvaikeuksiin joutuneen Osuuskunta Kuuskaistan aloittaman valokuituverkon rakentamista Uuraisilla ja verkko valmistui. Jos ei määräajassa, niin valmistui kuitenkin. Olennaista on, että tuossa valtuuston päätösasiakirjassa 2015 sovittiin yhtiön 2,8 miljoonan euron lainan takauksesta ja muista rahoitusehdoista. Kokouksessa tehtiin Partasen myötävaikutuksella hänen kirjoituksessaan peräämä riskisijoitus eli kunnan takaus yhtiön lainalle Kuoreveden Osuuspankista.

Toisin kuin Partanen väittää, meille nykyisille päättäjille eli valtuuston jäsenille selvitettiin perusteellisesti UVV Oy:n taloudellista tilannetta sekä tuloskehitystä ja kassavirta-arvioita tuleville vuosille kokouksessamme 20.5. 2019. Yhtiön perusliiketoiminta on terveellä pohjalla ja liiketoiminta kannattavaa käyttökatetasolla. Mutta yhtiö pystyy nykyisellä toiminnan tasolla eli tilaaja- ja palvelumäärällä suoriutumaan vain osasta rahoituskuluja, eli käytännössä yhtiö ei pysty maksamaan lainanlyhennyksiä kokonaan. Tämä hoituisi, jos laina-aikaa voitaisiin pidentää.

 

Partanen hämärryttää roolinsa UVV Oy:n kehityksessä ja mustamaalaa yhtiötä ja nykyisiä päättäjiä. On toki turhaa jälkiviisautta spekuloida mahdollisilla tehdyillä virheillä, mutta vähintään 30 vuoden matalatuottoisen investoinnin rahoitusrakennetta ja yhtiön pääomarakennetta olisi voitu harkita. Liian lyhyellä takaisinmaksuajalla otettu laina ja liian pieni oman pääoman osuus ovat johtaneet siihen, että takaajalla ei ole vaihtoehtoja. Vaihtovelkajärjestelyssä kunta takaajana maksaa osan lainan lyhennyksistä, tämä kirjataan kunnan korolliseksi saatavaksi yhtiöltä ja kunta saa sopimuksella option merkitä yhtiön osakkeita.

Sovittujen järjestelyjen vaihtoehtona on joko yhtiön hakeutuminen velkasaneeraukseen tai konkurssiin. Kumpikin on kunnan kannalta erittäin huono. Molemmissa vaihtoehdoissa kunta joutuisi maksamaan takaajana velan saamatta välttämättä mitään vastinetta.

 

Mielestäni valokuitu on nykyaikaa ja meillä on oltava mobiilidatalle vaihtoehto haja-asutusalueisiin ja pieniin keskuksiin rakentuvassa kunnassa. Mobiiliverkko – 5G tai sen seuraajat – ei tarjoa meille kaikille tarpeellista vaihtoehtoa.

Kuntalaisia ei hyödytä kunnan päätöksenteon ja Uuraisten Valokuituverkot Oy:n mustamaalaus. Ihmisiä tulee kannustaa liittymään kuituverkkoon nyt, kun päätöksillä taataan yhtiön vakaa kehitys.

Yhtiön osalta markkinointia tulee tehostaa ja ehkä katsoa joitain päätöksiä uudestaan. Yhtiötä kehittämällä autamme yhteisöämme pysymään kehityksen mukana, teemme kunnastamme houkuttelevan etätyöntekijöille ja yrityksille sekä lisäämme kuntalaisten liike- ja muita toimintamahdollisuuksia.

Kannatan kansalaisten valitusoikeutta tässäkin asiassa, josta hallinto-oikeus tekee päätöksen aikanaan, mutta en hyväksy Partasen edustamaa kunnan päätöksenteon ja UVV Oy:n mustamaalausta.

Veli Hytönen

Uuraisten Valokuituverkot Oy:n hallituksen jäsen

kunnanhallituksen ja -valtuuston  jäsen (vas.)

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.