Muuramen kirkon remontti

Kirkkovaltuutettu vaati Muuramen kirkkoa nopeasti remonttiin. (Ksml 1.6.) Esille tuli perusteita, joihin on otettava kantaa tiedon saamiseksi.

Kirkon kokonaiskorjauksen suunnittelu ja valmistelu aloitettiin virkamiestyönä. Kirkkoneuvostoa ei kutsuttu tilaisuuteen, johon osallistui kirkkohallituksen, Museoviraston, Aalto-säätiön ja suunnittelijoiden edustajia.

Suunnitelma tuotiin kirkkoneuvostoon ohi rakennustoimikunnan. Kirkkoneuvostolla ei ollut mahdollisuutta siihen ennakkoon tutustua. Se jaettiin kokouksessa ja lähetettiin valtuustokäsittelyyn ilman kirkkoneuvoston käsittelyä. Kirkkovaltuusto palautti asian kirkkoneuvostolle 2010. Sen jälkeen ei ole tehty uutta esitystä.

Mediassa on ollut kirjoituksia, joista seurakuntalaiset olivat ihmeissään. Mitä kirkolle tapahtuu? Suurin osa on sitä mieltä, että kirkko on korjattava, mutta valoisaan kirkkosaliin ei saa kajota.

Kirkkoneuvosto esitti seurakuntalaisille pidettäväksi avoimen info- ja neuvottelutilaisuuden. Niitä oli kaksi, joihin osallistuivat myös suunnittelijan edustajat. Tuloksena kirkkoherra totesi, että esitetystä suunnitelmasta pidetään kiinni.

Joukko aktiiviseurakuntalaisia piti kaksi kokousta tilanteen johdosta. Päätettiin lähettää delegaatio piispan luo. Kanssakäymistä jatkettiin hiippakuntasihteerin johdolla Muuramen kirkkoherran kanssa. Asiassa ei kuitenkaan päästy eteenpäin.

Viime syksynä kirkkovaltuustossa tehtiin ehdotus ulkopuolisten asiantuntijoita valitsemisesta arvioimaan kirkkoprojektia taloudellisemman vaihtoehdon löytämiseksi koskematta kirkkosalin nykyilmeeseen.

Vastoin neuvoston alkuperäistä ajatusta kirkkoherran toimeksianto sisälsikin pyynnön, että asiantuntijat arvioisivat jo tehtyä suunnitelmaa! Vain yksi tiesi, että arvionnissa pyydetään uutta vaihtoehtoa.

Kukaan ei ole epäillyt jo tehdyn suunnitelman rakennusteknistä oikeellisuutta. Ihmetystä herättää se, että kirkkosalissa toteutettaisiin myös alkuperäiset virheet mm. alttarin osalta. Suunnitelman julkitulon alkumetreillä eräs 1940-luvun kirkossakävijä muisteli kirkon silloista värimaailmaa, että kuin olisi ruumisarkkuun astunut! Uudella, alkuperäiseen, nyt kirkossa näytteillä olevilla värimaailmalla saataisiin ”luolamainen tunnelma” yhden nykyasiantuntijalausunnon mukaan.

Toisessa vaihtoehdossa korjaus toteutetaan niin, että katto uusitaan, tuuletusaukkoja suurennetaan, selluvillaa laitetaan eristeeksi jne. Silloin tämän yhden asiantuntijan mukaan päästäisiin ainakin kahta kolmasosaa pienemmillä kustannuksilla verrattuna nyt esillä olevaan suunnitelmaan.

Seurakuntalaisdelegaatio tapasi Aalto-säätiön arkkitehdin maaliskuussa. Hänen mukaansa korjausprojekti voidaan toteuttaa tämän vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan. Väriasioihin voidaan palata myöhemmin, kun on todellista tarvetta sisätilojen kunnostukseen.

Useita vuosia kestäneen projektin aikana kosteus, home ja niistä johtuvat terveydelliset seikat eivät aikaisemmin ole olleet kertaakaan esillä. Ne tulivat uutena asiana projektin osalta kirkkoherran esityksestä. Terveystarkastaja tuli tutustumaan kirkkoon 11. toukokuuta enemmistön kirkkoneuvoston jäsenistä ollessa paikalla. Raportista emme ole kuulleet mitään.

Rakennustoimikunnalla ei ole kunnostusprojektissa roolia. Se on kutsuttu koolle kerran kahden vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.