Muuramessa on tärkeää, että muisto elää yli sukupolvien

Orvon osa on kova. Sitä se on kaikkina aikoina. Kiitos Sinikka Kurjelle (KSML 26.5.); mielipidekirjoitus ”Muurame, kaatuneet ja hiipuva muisto” olikin ensimmäinen yhteydenotto Sotaorvot-nimiseltä järjestöltä. Aiemmin järjestö ei Muuramessa ole ilmaisut olemassaolostaan. Otan osaa menetykseesi.

Muuramessa on tehty pitkään yhteistyötä sekä kaatuneiden muistopäivän että itsenäisyyspäivän vietossa useiden eri yhteisöjen ja järjestöjen kanssa. Tämä näkyi hyvin Kurjen kirjoituksessakin. Kiitos kaikille järjestelytahoille hedelmällisestä yhteistyöstä.

Lasten siunaaminen koulutielle kaatuneiden muistopäivästä lähti yhteisestä sopimuksesta veteraanijärjestöjen kanssa. Vuosittain lasten siunaamisessa ovat olleet mukana veteraanijärjestöjen edustajat. Muuramen leijonat on ollut keskeinen päivien toiminnan järjestäjä.

Siunaamisen valikoituminen tähän päivään johtui siitä, että elokuussa tämä ei onnistunut. Toukokuussa juuri tämä päivä aikanaan kerhojen päättymisaikaan liittyen tuntui sopivalta. Ajatus oli, että sodan käynyt sukupolvi ja taistelutovereitaan menettäneet haluavat siunata lapsia rauhan, sivistyksen, kehityksen ja kasvun tielle. Siunaamaan heitä rakentamaan tälle maalle parempaa tulevaisuutta.

Ja ainakin toistaiseksi yhdessä eri järjestäjien kanssa on edelleen sovittu, että päivää vietetään näin niin kauan kuin meillä on yhtään rintamatunnuksen omaavaa naista tai miestä elossa. Siunaamisessa mukana olleet veteraanit ovat pitäneet joka vuosi tapahtumaa syvästi koskettavana.

Lasten mukana olo päivässä merkitsee, että siellä on ääntä ja elämää – Kurjen sanoin ”markkinatunnelmaa”. Lasten mukanaolon tarkoitus on pitää huolta siitä, että veteraanien työn osalta ”himmetä ei muistot koskaan saa!”

Sama asia toistuu myös muuramelaisessa itsenäisyyspäivän vietossa. Silloin soihtukulkueessa sankarihaudoille ja siellä vietettävässä tilaisuudessa on aikuisten rinnalla yli sata partiolaista ja lähes saman verran muita lapsia. Markkinatunnelmaako vai muiston ja isänmaan merkityksen arvostuksen ylläpitoa? Tämä tapa sopii hyvin paikkakuntaan, jonka väestössä on runsaasti lapsia ja nuoria.

Kunanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kaistinen puhui tänä vuonna seppeleen laskun yhteydessä eurovision laulukilpailusta siksi, että se liittyi päivän asiaan. Ukrainalaisen Jamalan kappale kertoi vuodesta 1944, jolloin Josif Stalin määräsi neljännesmiljoona Krimin tataaria karkotettavaksi. Puhe tarttui ajankohtaiseen aiheeseen. Kiitos siitä Juhalle.

Me arvostamme kaatuneiden muistopäivää ja itsenäisyyspäivää. Juhlien järjestämisessä haemme laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Tärkeää on myös, että siellä ovat mukana kaikki sukupolvet, erityisesti lapset. Tämän maan tulevaisuus on meidän lastemme käsissä.

Järjestönä Sotaorvot on tervetullut mukaan tilaisuuden järjestelyyn ja viettoon. Yhteydenotto Sinikka Kurjelta riittävän ajoissa minulle ja yhteystiedot, niin kutsumme teidät päivien järjestelyyn mukaan.

Simo Lampela

kirkkoherra

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.