Muuramesta Jyväskylän kiviriippa

Huolestuneena olen seurannut naapuripitäjän Jyväskylän yhä syvenevää taloudellista katastrofia. Jyväskyläläisille päättäjille ja virkamiehille tuo aina välillä helpotusta eräästä aiheesta keskustelu. Muurame on liitettävä Jyväskylään! Muurame on jyväskyläläisille Onnenmaa, kultakaupunki Eldorado. Muuramen kuvitellaan ratkaisevan Jyväskylän ongelmat tai ainakin helpottavan niitä. Tervetuloa arkitodellisuuteen: Muurame-nimistä satumaata ei ole, Onnenmaa on olemassa vain muuramelaisille.

Jyväskyläläisten päättäjien ja virkamiesten fantasialle Muuramesta ei ole järkiperusteita. Kyseessä on selkeä rinnasteisuus hallituksen kuntauudistukseen, hallituksen kuntauudistuksella ei myöskään ole järkiperusteita. Hallitus, myös sen jyväskyläläinen kuntaministeri Henna Virkkunen, uskoo suurten kaupunkien olevan tehokkaita.

Jos Muurame liitetään Jyväskylään, liitos vie Jyväskylän yhä pahempaan taloudelliseen katastrofiin. Miten tämä on mahdollista? Jyväskylä unelmoi Muuramen hyvistä veronmaksajista, Muuramessa on maakunnan parhaat veronmaksajat. Muurame on kasvukunta ja kasvu maksaa. Muuramella on hyvät veronmaksajat, mutta Muuramella on myös kohtuullisen suuret menot ja investoinnit. Itsenäisenä kuntana Muurame menestyy, mutta osana Jyväskylää Muuramesta tulisi Jyväskylän kiviriippa. Syy on yksinkertainen: Muuramella on tarpeeksi tuloja ollakseen itsenäinen kunta, mutta liian vähän tuloja Jyväskylälle. Tämä on se miina, johon jyväskyläläiset päättäjät ja virkamiehet ovat ajamassa kuntaministerin johdolla.

Muuramen menestyminen perustuu matalaan kustannustasoon ja riittävään tulotasoon itsenäiselle Muuramelle. Vuosina 2005–2011 Muuramen tilinpäätösten keskimääräinen ylijäämä oli 160 000 euroa vuodessa. Ajanjaksoon osui myös tappiollisia vuosia. Kyseessä on hävyttömän pieni summa, jos Jyväskylä aikoo hyötyä Muuramesta. Pahinta on se, että liitoksessa tuo summa muuttuu tappioksi.

Muuramen sote-kulut (sosiaali- ja terveyskulut) olivat vuonna 2010 369 euroa asukasta kohden pienemmät kuin Jyväskylässä. Myös muut palvelut Muurame tuotti Jyväskylään verrattuna kustannustehokkaasti. Jos Muurame liittyisi Jyväskylään, sote-kulut nousisivat varmasti.

Jos otetaan kasvuprosentiksi Jyväskylän sote-kulujen kasvuprosentti 1,8 prosenttia vuodelta 2011, tällöin pelkkä sote-kulujen nousu veisi Jyväskylän Muuramen osalta tappiolle 265 000 euroa vuodessa (9500 asukasta). Lisäksi Muurame tuo Jyväskylälle velkaa 18 miljoonaa ja voi olla, että velkaa tehdään lähivuosina hieman lisää. Kasvukunnassa riittää investointikohteita.

Muurame ei ole mikään kultapossukerho, Keski-Suomen Kauniainen. Muuramella menee itsenäisenä kuntana hyvin ja me pärjäämme itsenäisenä kuntana. Liitoskumppanina emme ole kuitenkaan houkutteleva, Muuramella ei ole tarpeeksi tuloja kosijoille.

Muuramen kiviriippa on tällä hetkellä Jyväskylästä johtuvat terveyskeskuspalvelujen ongelmat. Jyväskylän hallinnoiman Jyten tuottamat muuramelaisten lääkäripalvelut ovat heikentyneet, koska korpilahtelaiset ohjataan lääkärinvastaanotolle Muuramen terveyskeskukseen. Muuramelaisilta ei voi odottaa minkäänlaista ymmärtämystä tähän tilanteeseen, verorahoille ei saada nyt vastinetta. Uusia kiviriippoja ei kannata rakentaa ja nykyiset ongelmat on ratkaistava nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.