Muuttuvat rajoitukset ja maanteiden sankarit

Ajan Jyväskylästä pohjoiseen uudenvuodenaattona. Olen ennenkin ihmetellyt, millä logiikalla nuo muuttuvat nopeusrajoitusmerkit toimivat.

Taulu ilmoittaa reippaasti satasen rajoitusta, vaikka tie on sohjoinen ja näkyvyys kurapilvessä vähän sinne päin.

Ajattelen, että ilmeisesti tienhoitajilla on nyt niin kiire aurata väyliä kuntoon, että ovat unohtaneet vaihtaa rajoituksen kelin mukaiseksi.

Paluumatka uudenvuodenpäivänä etelään päin. Keli vieläkin kehnompi. Yksi raide sohjolumessa vie etelään, toinen pohjoiseen.

Rekka tulee vastaan ja rojauttaa sohjot tuulilasille. Odotan, että vaihtuvat nopeusrajoitukset ovat viisastuneet ja pudottaneet rajoituksen kahdeksaankymppiin.

Mutta ei. Edelleen satasta tarjolla. Liikenne etenee onneksi maltillisesti: suurin osa autoilijoista sentään tajuaa, että satanen on aivan liikaa.

Liikenne etenee seitsemää – kahdeksaakymppiä, ja turvavälit ovat hyvät. Alan jo ihmetellä, näinkö siististi suomalaiset ovat oppineet ajamaan. Mutta aina joukosta löytyy tuo todellinen suomalainen mies, maanteiden sankari, joka väkisin tunkee ohituskaistalla sohjon seasta muun jonon ohi.

Vauhti kiihtyy ohituskaistan loppua kohti, jotta saat vielä pari autoa ohitettua. Ja niin roiskuu sohjo, jarruvalot välkkyvät ja ajovakautusjärjestelmien liiketunnistimet alkavat välittää käskyjään yrittäessään hyödyntää sen vähäisen kitkan, jota vielä raapiutuu renkaan ja tien pinnan välistä.

Et kenties rikkonut nopeusrajoitusta. Mutta vaaransit vakavasti liikenneturvallisuuden.

Minua lohduttaa kuitenkin tieto, että jos kevättalvella ajat itseksesi samalla tieosuudella samaa nopeutta ketään ohittelematta, saat sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Asfaltti on kuiva ja lämmin, näkyvyys erinomainen ja liikenne hiljaista.

Mutta silloin nuo muuttuvat nopeusrajoitusmerkit onkin käyty jo kääntämässä ja rajoitus kahdeksassakympissä.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Lyhyet

Lyhyet

Koulutukseen sijoittaminen ei ole ”resurssihulluutta”

Lyhyet

Hallitusohjelmassa on paljon hyvää

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.