Myös jalankulkijalla on vastuunsa

Jukka Loikkanen kirjoitti kirjeen pyöräilijöille, jotka eivät ota jalankulkijaa riittävästi huomioon (Ksml 9.10.2009). Jalkaisin-juttusarja toi kaivattua kevyen liikenteen näkökulmaa Keskisuomalaisen liikennesivuille, mutta kirjoittajan näkemys jalankulkijan lähes rajattomasta vapaudesta temmeltää kevytväylällä ja syyttää sitten vaaratilanteista pyöräilijää aiheutti allekirjoittaneessa ihmetystä.

Loikkanen toteaa kirjeessään, ettei hänellä ole silmiä selässä, mikä estää häntä havainnoimasta taakseen. Ihmisen pää kääntyy yleensä sen verran, että takaa tulevan liikenteen seuraaminen on mahdollista. Jalankulkijalla on yhtäläinen velvollisuus seurata liikennettä kuin muillakin osapuolilla.

Pyöräilijän tulisi soittaa kelloaan ajoissa, koska "…joskus vain säännöt tuppaavat unohtumaan, varsinkin jos juttelen samalla kaverin kanssa". Samanlaisia unohduksia ei suoda pyöräilijöille. Jalankulkijan virheiden sysääminen pyöräilijän niskaan ei edistä millään tavalla kevytväylien turvallisuutta. Aluksi jokaisen on syytä pohtia itse, kuinka omia tapoja kohentamalla liikkumisesta tulee turvallisempaa.

Kirjoituksesta käy ilmi se ajattelutapa, joka leimaa laajemminkin suomalaista liikennekulttuuria. Kertaalleen otetussa roolissa pidättäydytään, eikä asiaa suostuta tarkastelemaan miltään muulta kannalta. Kuten nytkin: pyöräilijät esitetään kevytväylän pahantekijöinä, joita aina niin viattomat jalankulkijat saavat sitten väistellä. Olisiko syytä kiivetä satulaan ja katsoa kevytväylien menoa myös pyöräilijän näkökulmasta?

Miksi yleensä vastakkainasettelua pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välillä täytyy ylläpitää? Elämä kevytväylillä helpottuu, kun kaikki osapuolet tiedostavat velvollisuutensa toisiaan kohtaan. Kun jalankulkija muistaa kääntää välillä päätään ja pyöräilijä ohittaa turvallisesti, ei vaaratilanteita pääse syntymään. Yhteisen pelin sääntöjä on syytä arvostaa, olipa liikkeellä sitten jalan, pyörällä tai autolla.

KOSTI KEISTINEN pyöräilyn harrastaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.