Myös julkinen palvelu- tarjonta on turvattava

Hallituksen suunnitelmissa on rajoittaa julkisten sote-palvelujen tarjoaminen vain yhdelle julkiselle toimijalle, maakunnan itsensä omistamalle yhtiölle /yhtiöille. Sille /niille siirrettäisiin nykyiset kuntaomisteiset tuottajat.

Mielestäni palvelujen tarjonta- /tuottamisoikeus tulisi sallia myös kunnille ja niiden muodostamille yhtiöille.

Kun kunnilla ei ole enää roolia palvelujen järjestäjänä, on aiheellista kysyä, miksi kunta ei voisi olla sote-palvelujen tarjoaja. Voihan kunta tai kunnat yhdessä tarjota markkinoille monia muita palveluja!

Ellei kunnille sallita sote-palvelujen tarjoamista /tuottamista, on lakiin kirjattava selvästi, että toisen julkisen tahon, maakunnan oman yhtiön, tarjoamien palvelujen on oltava läsnä joka paikassa.

Yksityisten palvelutarjoajien on voitava tulla maakuntaan.

Useampienkin kuntien jääminen yksin yksityisten palvelutarjoajien varaan ei voi tulla kysymykseen.

Maakunnassa on käyty viime päivinä aiheellista keskustelua liikennehankkeiden rahoituksesta. Kehyspäätöksensä yhteydessähän hallitus päätti seitsemästä tällä vaalikaudella käynnistettävästä suuresta, ns. kehittämishankkeesta. Niiden joukossa ei ollut Keski-Suomelle tärkeitä kohteita, ei Kirri –Tikkakoskea, ei 9-tietä tai muitakaan.

Moni kohde ajoi ohitsemme.

Emme voi olla tyytyväisiä. Ihmisten reaktiot ovat olleet oikeita. Olen yksi vastuunkantaja, joka ei saanut kääntymään hallituksen päätä.

Toivon, ettei kukaan epäile, ettemmekö olisi tehneet ja ettemmekö osaisi toimia asiassa.

Ymmärrän toki sen, että tänä ja ensi vuonna hallituksen budjeteista Keski-Suomeen kohdistuu kohtuullisen hyvin liikennerahoitusta, tiehankkeisiin alemmanasteisen rahoituksen kanssa yhteensä reilusti yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi Äänekoski–Jyväskylä-radan sähköistämiseen käytetään 80 miljoonaa euroa. Ja nämä siis normaalin kunnossapitorahoituksen lisäksi.

Pääosa näistä hankkeista on päätetty viime vaalikaudella. Ne alkavat kuitenkin vasta nyt ja niiden rahat löytyvät pääosin Sipilän hallituksen budjeteista.

Hallituksen piiristä on ollut helppo sanoa, ettei ”määrättömästi samanaikaisesti!”

Sipilän hallituksella on vielä tälle vaalikaudelle 300 miljoonaa euroa suuriin hankkeisiin kohdentamatonta rahaa.

Jos sen jaossa hallitus ohittaa Keski-Suomen, luottamus vähintäänkin horjuisi. Uskon, että onnistumme.

Suomessa julkinen valta on vastannut ja vastaa vieläkin suuresta osasta palveluja.

Postin jakeluun on tulossa joukko yksityisiä yrityksiä. Taksilupien sääntelyä ollaan purkamassa. Raideliikennettä ollaan vapauttamassa kilpailulle jne.

Kannatan yksityistä yrittäjyyttä. Pidän kuitenkin välttämättömänä, ettei yksityistäminen tapahdu niin, että bisnes tulee ja ”kuorii kerman päältä”. Sillä tiellä julkinen palvelu käy kannattamattomaksi. Se taas johtaa palvelujen keskittämiseen ja siitä seuraaviin uusiin ongelmiin.

Yhtiöittäminen ei ole sama asia kuin yksityistäminen. Monien valtion ja kuntien palvelujen yhtiöittäminen on etenkin silloin tarpeen, jos julkinen toimija tulee yksityisille markkinoille.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.