Myös köyhällä on kotitalous

Vanha viisaus sanoo, että ”tyhjästä on paha nyhjästä”. Viisaus sisältää ainakin kahtalaisen ulottuvuuden, kun sen yhdistää kotitalousvähennykseen. Köyhällä ei tahdo olla paljon mistä vähentää ja nykyhallituksen päättäjillä ei tahdo löytyä millään ymmärrystä ja sympatiaa vähempiosaisia kohtaan.

Saadakseen kotitalousvähennyksen, kotipalvelutyö on ensin teetettävä ja siitä koituva lasku maksettava. Seuraavan vuoden verotuksessa tästä laskusta vähennetään ensin puolet ja jäljelle jäävästä puolikkaasta vähennetään vielä sadan euron omavastuu.

Pienituloisimmilla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta kotitalousvähennykseen, vaikka he jonkin arvoisen kotipalvelun pystyisivätkin hankkimaan. Tämä johtuu siitä, että vähennys tehdään maksetusta verosta, eikä välttämättä ole veroa maksussa, josta vähentää.

On huutava vääryys, että vain varakkailla on varaa kotitalousvähennykseen. Tämä tukimuoto onkin hyvästä tarkoituksestaan muuttunut hyvätuloisten asumisen tukimuodoksi, joka mahdollistaa kikkailun ja verovälttelyn.

Jotta kansalaiset olisivat yhdenvertaisia lain edessä kuten perustuslakimme edellyttää, pienituloisten tueksi tulee luoda järjestelmä, joka vastaa perusteiltaan ja määrältään kotitalousvähennystä.

Välittömästi pitää poistaa sadan euron omavastuuosuus alle tuhannen euron suuruisista laskuista. Edelleen kotitalousvähennys tulee myöntää korotettuna yli 75-vuotiaille. Näin saisimme monia myönteisiä vaikutuksia ikäihmisten itsenäiseen selviytymiseen arjessa.

Yhteiskunnalle tällä olisi suuri merkitys jo pelkästään sillä, että monissa tapauksissa ikääntyvä ihminen voisi asua kotonaan pidempään. Myös tarve ja tarjottavat palvelut kohtaisivat paremmin. Se on sitä todellista elämäntasoa.

Elintasoomme malli vaikuttaisi myönteisesti ostovoiman lisäyksen kautta. On välttämätöntä lisätä tiedon jakamista ja saada sosiaalipalvelut arvonlisäverottomiksi. On aivan turha kantaa ylimääräisiä veroja heikommin toimeentulevilta. Kohti arvovalintavaaleja.

Eija Tuohimaa

kansanedustajaehdokas (sd.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Toukofestin jatko on auki

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

Lyhyet

Keuliiko sote-mopo jo ennen starttia?

Lastensuojelun nimissä tapahtuu vääryyksiä

Lyhyet

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.