Myös koe-eläinasia on ministeri Anttilan vastuulla

Keskisuomalainen kirjoitti 16.4. tärkeästä aiheesta: koe-eläinten käyttö on lisääntymässä. Vaihtoehtoja olisi, mutta niihin ei panosteta riittävästi.

Keskisuomalaisen artikkelissa mainittiin esimerkkinä vaihtoehtojen kehittämisestä Tampereen yliopisto ja sen solututkimuslaitos. Tutkimusjohtaja Tuula Heinosen mukaan ihmissoluilla ja -kudoksilla tehtävät kokeet ovat eläinkokeita tuloksellisempia ja myös eettisempiä. Eläinsuojelujärjestöt ovat tuoneet tätä viestiä esiin jo kauan. Hienoa, että myös tutkijat ovat alkaneet puhua asiasta!

Ihmiskudoksilla tehtävään tutkimukseen olisi panostettava vielä enemmän. Kyse on paljolti yhteiskunnan varojen suuntaamisesta ja poliittisesta tahdosta. Suomen hallitusohjelma sanoo tavoitteekseen etsiä eläinkokeille vaihtoehtoja. Konkreettisella tasolla tavoite ei näy. Tällä hetkellä eläinkokeiden vaihtoehtojen käyttämistä rajoittaa esimerkiksi tiedon jaon ja koordinoinnin puute.

Koe-eläinten käyttö kuuluu maa- ja metsätalousministeriön alaan. Ministeriön asettama työryhmä ehdotti vuonna 2006 muun muassa sellaisen keskuksen perustamista Suomeen, jonka tehtävänä olisi edistää, organisoida ja koordinoida eläinkokeille vaihtoehtoisiin menetelmiin liittyvää tutkimusta, tiedotusta ja koulutusta. Hintakustannusten arvioitiin olevan alkuvaiheessa noin 300 000 euroa vuodessa.

Eläinsuojeluliitto Animalia luovutti syksyllä 2007 ministeri Sirkka-Liisa Anttilalle adressin keskuksen perustamisen puolesta. Anttila lupasi harkita asiaa vuoden 2009 budjettiin. Toivottavasti voimme luottaa hänen sanaansa ja siihen, että hallitus sitoutuu tavoitteisiinsa.

KATI PULLI eläinlääketieteen lisensiaatti toiminnanjohtaja Animalia Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.