Näillä eväillä sote menee pieleen

Valtion budjettiriihestä on tullut maakuntien sote-valmistelijoille ministereiden Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen allekirjoittama kirje, jossa kerrotaan maakuntauudistuksen suunnittelurahoituksen kasvusta 211 000 000 euroon.

Rahoitus on kirjeen mukaan tarkoitettu väliaikaishallintojen ja maakuntien rahoitukseen. Miten hitossa tämä parantaa kansalaisen perustason hoitoon pääsyä?

Kirjeen mukaan tarkoituksena on pitää neuvottelupäiviä ja yrittää sovittaa yhteen perus- ja erikoistason palveluja.

Neuvottelupäivät onnistuvat mutta integraatio ei, koska kenelläkään ei ole mandaattia tehdä maakuntaa koskevia päätöksiä. Kun ei ole sitä vaaleilla valittua päättäjää.

Kunnat voivat siten edelleen omien valtuustojensa päätöksillä touhuilla omiaan, kuten esimerkiksi ulkoistaa ja tehdä pitkiä, tulevia maakuntia sitovia tuotantosopimuksia yksityisten kanssa. Ja samalla romuttaa etukäteen mahdollisen integraation.

Myös erikoissairaanhoito saa investoida rakennuksiin ja paaluttaa omia toimintojaan sellaisiksi, että niitä ei tulevaan viiteenkymmeneen vuoteen kyetä muokkaamaan mitenkään.

Rakenteita uusitaan ja virkoja perustetaan, jotta niihin on mahdoton uudistuksessa puuttua.

Alkujaan uudistuksessa piti vahvistaa perusterveydenhuoltoa, mutta siitä ei huolehdi kukaan. Pieleen on menossa näillä eväillä.

Kunnat pitäisi pakottaa yhteistyöhön vaikka väliaikaisesti kuntayhtymämallin mukaan, ja jollakulla pitäisi olla nuija, jonka kopautuksella päätökset olisivat sitovia.

Virkamiehille pitää antaa valta tehdä toimiva malli valmiiksi saakka, ja poliitikoiden pitäisi pitää näppinsä erossa keskeneräisistä töistä.

Niitähän ei vanhan sananlaskun mukaan kannata edes herroille tai hulluille näyttää.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori emeritus Itä-Suomen yliopisto

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Realismia ilmastokeskusteluun

Lyhyet

Lihan syöminen tuottaa haittoja

Inhimillinen yhteys tärkeää hoivatyössä

Tullimaksut ilmasto- politiikan työkaluksi

Yhteispäivystyksen haasteisiin etsitään yhdessä ratkaisuja

Muistaako muisti- sairas vanhus syöneensä?

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.