Näkökulmia Virsimusikaalin kritiikkiin

Kriitikon on hyvä asettaa näkemänsä teatterikappale osaksi laajempaa viitekehystä. Näin Jorma Pollarikin (Keskisuomalainen 6.7.) tekee kirjoittaessaan Torstaiteatterin Virsimusikaalin ensi-illasta.

Pollarin diskurssi kirkon ja teatterin suhteesta on asettelultaan nurkkakuntainen ja kliseinen. Raamattu on kuitenkin tarinoiden ja näkyjen kirja, Jeesus käytti vertauksia, kirkkoisä Augustinus oli ilmaisutaidon opettaja. Teatteri on aina saarnannut kansan kielellä. Tämän päivän Suomesta mainittakoon esim. Kari Hakalan monologi Markuksen evankeliumista, Juha Jokelan Fundamentalisti-näytelmä ja Kari Tikan Luther-ooppera. Lukuisat seurakunnat ja teatteriryhmät toteuttavat yhdessä vaellusnäytelmiä pääsiäisen aikaan. Hyvinkään seurakunnassa on jopa teatterityöntekijän virka. Lohjalla suosittu Raamattukylä on alansa suurin teatteri-ilmaisuun nojaava teemapuisto Pohjoismaissa.

Teattereilla on rohkea ote tämän päivän trendeistä - myös kirkollisista. Esim. kirjailija Heidi Junkkaalan Sexton-näytelmän (2006) tapahtumat sijoittuvat rippikouluun. Jorma Pollari kaivelee paheksuvasti Torstaiteatterin Virsimusikaalista esiin ripariviitteitä. Yllättäen hän ylistää "ruokavirttä", joka on esityksen ainoa ja ilmeinen ripariklisee!

Toisin kuin Pollari väittää, virsimusikaalia ei aloita virren 590 säkeistö. Suuri yleisön eteen kannettu taulu, joka esittää Chaplinia, on jäänyt huomiotta. Selvä linkki kujeilun maailmaan ei näköjään avautunut, vaikka heti kohta näyttämöllä pompotellaan karttamaapalloa kuin Chaplinin Diktaattorissa ikään. Pollarin moittimat "roolileikit" ja "elekieli" ovat aina olleet teatterin keinoja hänen kaipaamiinsa "väkeviin kannanottoihin aikamme ilmiöihin".

Ystävällisin terveisin,

MIKA LAHTINEN Torstaiteatterin ohjaaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.