Naavan älyviherseinä perustuu tutkimukseen

Esko Kukkonen kirjoittaa (KSML 22.5.), että Naava puhdistaa sisäilmasta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). Kiitos tästä mielenmuutoksesta aiempaan verrattuna (KSML 7.2.).

Lukuisat riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvit puhdistavat sisäilmaa ja että ilmankierto kasvien juuriston ja sen mikrobiston kautta tehostaa merkittävästi puhdistustehoa. Näistä tutkimuksista kerrotaan kotisivujemme tiedeosiossa.

Tiedeosiomme ei esittele vain Naavaa, vaan tuo biologista puhdistusta ja sen tutkimusta tutuksi, kertoo kasvien ja mikrobien vaikutuksista sekä herättää keskustelua. Ilmeisesti olemme tässä onnistuneet.

Naava tekee tiivistä tutkimusyhteistyötä mm. yliopistojen kanssa, mutta näistä riippumattomista tutkimuksista ja niiden julkaisusta vastaavat yliopistot, ei Naava.

VOCien pitoisuudet ovat Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston mukaan sisäilmassa tyypillisesti 2–5 kertaa ulkoilmaa suuremmat. Esimerkiksi maalauksen jälkeen pitoisuudet voivat olla 1000-kertaiset.

VOCeja on kaikkialla ja siksi niiden vähentäminen on tärkeää niin uusissa kuin vanhoissa kohteissa.

Emme tiedä mikä tämän päivän uusista kemikaaleista on vaikutuksiltaan huomispäivän formaldehydi tai asbesti.

Käytön vähentäminen ei etukäteen ole mahdollista, koska ongelmat ilmenevät vasta, kun liima on jo lattiassa tai maali seinässä.

Naavan kasvien juuriston mikrobit sopeutuvat käyttämään ravinnokseen niitä yhdisteitä, mitä sisäilmasta löytyy. Siksi Naava todennäköisesti poistaa myös tulevaisuudessa markkinoille tulevat VOCit sisäilmasta.

Biosaatavuuteen, eli siihen kuinka helposti VOCit ovat mikrobien syötävissä, vaikuttaa VOCien koko ja vesiliukoisuus. Mallikemikaalien käyttö on yleistä ja tutkimustulokset vertailtavissa mm. mallintamalla liukoisuutta.

Kaikkia VOCeja ei siis tarvitse tutkia ja esimerkiksi yleisen muovien ja tekstiilien valmistuksessa, lakoissa, vahoissa, liimoissa ja liuottimena käytetyn metyylietyyliketonin poistuminen kertoo yleisemmin tehokkuudesta poistaa VOCeja.

Naavan etäohjaus huolehtii, että kasveilla ja mikrobeilla on riittävästi vettä ja sisäilman kosteus on ihmisille optimaalinen. Naava siis lisää sisäilmankosteutta, kun on kuivaa.

Erityisesti talvisaikaan Suomessa tämä Naavan ominaisuus hyödyttää monia. Naavassa ei ole avointa seisovaa vettä vaan hidas vesikierto, josta haihtumalla vapautuu kosteutta.

Naavoja on jo yli 1000 kappaletta erilaisissa ympäristöissä. Naavan mikrobistoja on testattu useaan otteeseen sekä puolueettomasti että omassa toiminnassa, eikä Naavasta ole löytynyt legionellaa.

Naavassa tyypillisesti selviävät luonnolliset kasvien symbiootit, eli ne mikrobit, jotka elävät kasvien kanssa kimpassa ja käyttävät ravinnokseen sisäilman epäpuhtauksia.

Samanlainen hyödyllisten mikrobien käyttö on tuttua niin jätevedenpuhdistuksesta kuin omasta ruoansulatuksestamme.

Olisimme nämä(kin) faktat mielellämme Kukkoselle kertoneet avoimien ovien päivillämme maaliskuussa.

Jarno Mikkonen

tutkimusvastaava

Naava

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.