Naiset mukaan palokuntatyöhön!

Onko palokunta tarkoitettu vain miehille? Ei ole. Mitä yhteistä on naisella ja palokunnalla?

Nainen voi olla mukana palokuntatyössä samalla tavalla kuin mieskin.

Hälytysosastoissa on naisia. Naiset käyvät samat koulut ja kurssit kuin miehetkin edetessään uralla. Nainen voi toimia myös palopäällikkönä tai jopa pelastusjohtajana.

Onko kaikista naisista operatiiviseen toimintaan? Ei ole.

Vapaapalokunnissa (VPK) on myös naisosastoja, jotka toimivat omalla tavallaan tukemassa hälytysosastoa ja nuoriso-osastoa.

Keski-Suomen Pelastuslaitoksen alueella on 18 sopimuspalokuntaa, joissa lähes kaikissa on naisosasto. Naisosastot tekevät valistustyötä, muonittavat, hoitavat lähimmäispalvelua (esimerkiksi avustavat vanhuksia ), pitävät omia harjoituksia ja tapaamisia oman osastonsa kesken, osallistuvat nuorten- ja hälytysosaston harjoituksiin ja ovat mukana palokuntien eri tapahtumissa kuten Päivä Paloasemalla, palokuntanuorten kesäleiri ym. Naiset ja nuoret pitävät myös yhteisiä opintopäiviä ja tutustumiskäyntejä esimerkiksi pelastusopistoon.

Vapaapalokunnassa nainen voi olla mukana hälytysosastossa kuuluen vain ensivasteeseen, jos hänellä ei ole kiinnostusta lähteä sammutuskeikoille.

Osallistuen viikkoharjoituksiin pysyy taidot kunnossa. Palokuntatyö tuo vaihtelua arkeen ja on vastapainoa muulle työlle.

Keikat voivat tuntua raskailta, etenkin silloin jos on tuttu kohteessa.

Yhdessä työtoverien kanssa asiaa purkaen olo paranee. Miehillekin osaa nousta tunteet pintaan, vaikka eivät sitä ehkä niin helposti näytäkään, kuin nainen. Itku pitää itkeä silloin kun itkettää, ei sitä tarvitse hävetä, se on luonnollinen asia.

Palokuntatyö myös antaa itselle hyvää mieltä, kun apua tarvitseva saa avun, jossa olen ollut mukana apua antamassa. Tai kuulen, että on oltu valistamassa ja opetusta on hyödynnetty ja saatu pelastettua. Palokunta on eräänlainen perhe. Palokuntaperheeseen kuuluu nuoret, miehet, naiset, veteraanit. Heitä kaikkia tarvitaan. Jos haluat liittyä mukaan palokuntanaisiin, ota yhteyttä oman alueesi palokuntaan, saat lisätietoa.

MARJA-LIISA KONTIO puheenjohtaja Keski-Suomen kokoomusnaiset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Syrjäytyminen juurihoitoon

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.