Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Olen jo tovin ihmetellyt, että onko siinä jotain vikaa, että olen nainen?

Eniten olen ollut järkyttynyt niistä puheista, joissa todetaan, että älä sitten liiku kovin myöhään ulkona tai kovin syrjäisellä paikalla. Ymmärtääkseni näin sanotaan siksi, että olen nainen.

Tietynlainen pukeutuminenkin voi kuulemma laukaista jossakin ”miehessä” jonkin ajatuksen, että nyt minuun saa koskea vaikka väkisin. Näköjään ahdistelutapauksissa syy yritetään vierittää myös naisen harteille.

Mielestäni seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö on aina tekijän vastuulla ja piste. Tottakai on varmaan trendikästä, että viljellään sitä ajattelutapaa, että riitaan tarvitaan kaksi.

Jossain on menty pahasti pieleen, jos alamme kuvitella, että seksuaaliset hyväksikäytöt saadaan aisoihin laittamalla naiset piiloon komeroon.

 

Seksuaalinen koskemattomuus on tärkeä ja suojeltava asia. Monesti kuulee naisille annettavan milloin mitäkin ohjeita ”varovaisuuteen” eli edelleen uhreja syyllistetään. Uskomatonta!

Naisille sanotaan siis, että jos et ole varovainen, niin joku saattaa tehdä sinulle jotain ja sitten se vasta kurjaa on, kun koko elämä voi mennä toipuessa. Tällöin minua rajataan ulkopuolelta käsin.

Kun en halua, että minun ulkonäköäni kommentoidaan tai minuun kosketaan, niin kuulemma minun pitää sitten ”muistaa ilmaista se jotenkin selkeästi”. Etten vaan anna ”ristiriitaisia signaaleja”.

Mitähän nekin on? Eli taas lisää duunia mulle! Ei hetkenkään lepoa, kun aina pitää olla täydellisessä valmiudessa ilmaisemaan, etten kaipaa mitään lähentelyjä, kiitos.

Lisäksi pitää muistaa olla myös kohtelias, ettei nyt toinen kamalasti pahastu. Näinhän meille naisille on toitotettu iät ja ajat.

Ennen vanhaan varmaan hiiviskeltiin kotona uunin ääressä paistamassa leipää ja nyt varotaan hengitystä pidätellen, ettei liikaa näytetä naisellisilta, ettei joku käy kiinni kuin sika limppuun.

Luulisi, että Suomessa tämä oman tilan suojaaminen vielä ymmärrettäisiin, kun ei muutenkaan puhuta toisillemme oikein mitään.

Tämä jatkuva seksuaalisten hyväksikäyttöjen pinnalle tupsahtaminen tekee pahaa. Olen lopen kyllästynyt.

Ja vielä kuulemma oikeuslaitos toteaa, että 10-vuotias tyttö oli halukas olemaan seksuaalisessa suhteessa vanhempaan mieheen, niin kyseessä ei ole silloin raiskaus. Mikähän olisi oikea termi sitten? Eikö kuitenkin alaikäinen ole alaikäinen, jota laki suojaa.

Nyt varmaan joku ajattelee, että kyllähän 10-vuotiaalla pitää olla itsemääräämisoikeus. Voi kunpa sitä itsemääräämisoikeutta joskus käytettäisiin johonkin hyvään eikä itsensä vahingoittamiseen.

Silja Viinikainen, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.