Naisten hyvinvointipalvelut turvattava

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF/EU näyttää rientävän tarjoamaan lainaa talousvaikeuksissa kamppailevalle Irlannille ehdoilla, jotka tuhoavat hyvinvointipalveluita. Vasemmistonaiset tuomitsee tämän taloudellisen sanelupolitiikan, jossa IMF:n lainapakettien ehtona on ollut sekä kehittyvissä maissa, Islannissa että Kreikassa yksityistäminen ja hyvinvointivaltion alasajo.

Suomen hallituksen pitää estää keinottelusta johtuvien kriisien jälkihoito, jossa tavalliset kansalaiset joutuvat sosialisoimaan yhteisten resurssien väärinkäyttäjien tappiot. Kriisiin syyttömät ihmiset eivät saa joutua alistumaan tarvitsemiensa verorahoitteisten palvelujen heikentämiseen tai lakkauttamiseen sekä verojen ja maksujen korotuksiin.

Kaikissa maissa naiset muodostavat enemmistön yhteiskunnan vähävaraisista, ja he ovat myötävaikuttaneet vähiten luotto- ja rahoituskriisien syntyyn. Onkin epäoikeudenmukaista maksattaa pankkikriisit julkisia hyvinvointipalveluja tekevillä ja tarvitsevilla naisilla, joiden ääntä ja tarpeita erittäin harvoin kuullaan ja kuunnellaan EU:n valtiovarainministerien tapaamisissa ja IMF:n luottopäätöksiä tehtäessä.

Finanssimarkkinoilla sekä johdannais- ja osakekaupoissa liikkuu päivittäin kymmeniä miljardeja euroja. Pääsääntöisesti nämä rahanliikkeet tapahtuvat ilman minkäänlaista veroa. Vasemmistonaiset vaatii valtionvarainministereitä sopimaan pikaisesti transaktioveron käyttöönottamisesta. Epäterveen talouden purkamiseksi myös veroparatiiseista on tehtävä loppu. Sekä kansallista että kansainvälistä sääntelyä ja valvontaa on lisättävä estämään nykyisen kaltaisen taantuman toistuminen.

Vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltojen, Kreikan ja Irlannin pankkikriisien ja asuntolainakuplan aiheuttamien jättivelkojen ja hätäpakettien varjolla pyritään ideologisin ja poliittisin perustein alasajamaan julkisia palveluita. Hyvinvointipalvelut ovat yhteistä omaisuuttamme, jonka vaarantamiseen syylliset on laitettava vastuuseen teoistaan.

Siksi kriisin aiheuttajilta on vähintäänkin perittävä takaisin yhteiskunnalliset tuet, bonukset ja keinottelulla ansaitut voitot.

SIRPA MARTINS, pj Äänekoski ARJA PAAKKANEN, vpj Jämsä Keski-Suomen Vasemmistonaiset

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.