Naisten tasa-arvossa tekemistä yhteiskunnassa ja urheilussa

Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärjen Nimellä-kolumnin (31.1.) näkemykset sukupuolten välisestä tasa-arvosta voi mieskin hyvin allekirjoittaa. Me kyllä puheissamme ja kirjoituksissamme tuomme esille, että Suomessa olemme hyvin tasa-arvoisia ja ettei meillä ole sen suhteen valittamista. Olen jo vuosia miettinyt, miten tähän asiaan voisi vaikuttaa, että puheet muuttuisivat teoksi.

Vuosia ollaan todettu, että työelämässä naisen euro on 83 senttiä ja valitettavasti urheiluelämässä se on vajaat 20 senttiä.

Olen tehnyt ammatikseni töitä 25 vuotta naisjoukkueurheilun parissa, joten jotain käsitystä minulla ainakin tasa-arvosta urheilun puolelta on. Väitän, että muutamia yksilöurheilun ammattilaisia lukuun ottamatta naisurheilijoita syrjitään kyllä tosi paljon.

Naiset harjoittelevat lähes yhtä paljon, parhaimmillaan kaksi kertaa päivässä ja väitän, että monesti vielä tunnollisemmin kuin miehet; nyt puhun amatööreistä.

Naisurheilu lajista riippumatta on pääosin tosi hyvää ja viihdyttävää katsoa.

Nyt yhteiskuntamme päättäjien pitäisi nostaa naisurheilulle annettavan tuen määrää ja näin olla suunnannäyttäjiä yrityselämälle ja sitä kautta suurelle yleisölle myös tasa-arvon nimissä.

Media ja toimittajat vetoavat aina siihen, ettei naisurheilu kiinnosta lukijoita eikä katsojia. Esim. syksyllä 2016 Kirittärien finaalit tv:ssä kiinnostivat enemmän kuin miesten finaalit.

Media – tv, printtimediat ja radiot – voisi ottaa askeleen tasa-arvoisempaan suuntaan. Vuosi 2017 voisi olla ”Urheilun parisuhdevuosi”. Näin urheilu olisi oikeasti vaikuttamassa yhteiskunnan pahoinvoinnin poistamisessa ja työhyvinvoinnin parantamisessa ja ennen kaikkea perheiden elämän laadun parantamisessa.

Nyt, jos koskaan, on oikea aika kysyä kunnallisvaaliehdokkailta, otatko tosissasi naisten tasa-arvokysymykset asiaksesi, kun sen tyyppisiä asioita tulee päätettäväksi kunnallispolitiikassa, jos tulet valituksi.

Tämä kirjoitukseni ei tarkoita sitä, että naisista pitäisi tehdä miehiä, eikä miehistä naisia, vaan olkaamme naisia ja miehiä edelleenkin.

Nyt kaikki miehet, jotka rakastatte puolisoitanne ja te vielä yksin elävät miehet, pysähtykää hetkeksi ja painakaa mieliinne: Rakkaudessa antaja on aina voittaja.

Veikko Lahtinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.