Nato-junassa on vain yksi lautanen

Suomen kansan suuri enemmistö pitää tärkeänä vahvaa presidenttiä. Ylen teettämän kyselyn mukaan jopa yli kaksi kolmesta kansalaisesta on sitä mieltä, että tasavallan presidentin asema puolustusvoimien ylipäällikkönä rauhan aikana tulee säilyttää ja presidentin tulee osallistua EU:n huippukokouksiin. Myös arvonimien ja kunniamerkkien myöntäminen sekä nimitysoikeus tärkeimpien virkojen osalta säilytettäisiin.

Tulos kertoo siitä, että suomalaiset eivät halua tehdä presidentistä pelkkää seremoniamestaria, vaan jatkossakin presidentin odotetaan olevan arvojohtaja todellisin valtaoikeuksin. Suoran kansanvaalin presidentin valinnassa odotetaan näkyvän presidentti-instituution valtaoikeuksissa suhteessa pääministeriin ja muuhun hallitukseen.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kansan näkemys on yhteneväinen Suomen perustuslain 93 §:n kanssa. Siinä määritellään, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tähän vallanjakoon liittyviä kysymyksiä pohtii ministeri Taxellin parlamentaarinen komitea. Työn tuloksia on tarkoitus soveltaa käytäntöön vuonna 2012.

Kansan selkeän enemmistön tahdon vastaisesti kokoomuspuolue haluaa poistaa tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittiset valtaoikeudet. Valtaoikeuksista riisuttu presidentti kelpaisi kokoomukselle ainoastaan kunniamerkkien jakajaksi.

Nykyisenkin perustuslain voimassa ollessa pyritään vallantunnossa estämään presidentin osallistuminen EU:n huippukokouksiin. Keinotekoisesti ylläpidettävä puhe kahden lautasen ongelmasta on kotikutoista.

Kokoomuksen rähmällään olo Natoon on ilmeistä. Vahva ulko-ja turvallisuuspoliittista valtaa omaava presidentti koetaan esteenä raiteilla, joita pitkin porvarijunan pitäisi saada kuljettaa Suomi kohti tiiviimpää EU:n yhteistä ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa ja tätä kautta suoraan Naton syliin.

Kansan parissa tämä tiedetään. Ainoa mahdollisuus hypätä pois tästä kokoomuslaisesta Nato-junasta tuntuu olevan turvautuminen vahvaan johtajuuteen.

SDP:n linja presidentin valtaoikeuskysymyksessä on se, että lähdetään karsimaan kevyemmästä päästä. Eli varsin luontevaa olisi siirtää korkeimmat virkanimitykset pääministerin ja valtioneuvoston hoidettavaksi. Sen sijaan ulko-ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä päätöksentekovaltaa ei saa liiaksi luovuttaa muualle ja tämän vuoksi näissä kysymyksissä presidentin valtaoikeudet on säilytettävä nykyisellään.

Taxellin parlamentaarisen komitean työn lopputuloksessa täytyy kuulua myös kansan tahto. Niin selkeästi se on ilmaistu. Ei voi olla niin, että lopputulos on pelkästään elitistinen rakennelma akateemisen maailman ja poliittisen valtaeliitin vuoropuhelusta. Voisikohan kansakin joskus tietää mikä on parasta Suomelle.

REIJO LAITINEN kansanedustaja (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.