Nato-kysymyksellä pitääkin politikoida

Lauri Oinonen kirjoitti (KSML 1.6.) puolutustusasioiden ”politisoimisen” haitallisuudesta. Hän kummastelee Nato-jäsenyyden tuomista poliittiselle areenalle ja osaksi puoluepoliittista keskustelua.

Politiikan tutkimusta opiskelevalle tälläinen asioiden rajaaminen politiikan ulkopuolelle kummastuttaa itse Nato-kysymystäkin enemmän.

Oppikirjamaisen määritelmän mukaan politiikka on ”yhteisistä asioista päättämistä”. Oinonen toteaa, kuinka ”puolustukseemme liittyvät asiat ovat perinteisesti olleet koko kansaa yhdistäviä”.

Jo tämän oppikirjamaisen määritelmän mukaan koko kansaa yhdistävä aihe kuuluu poliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Valtio-opillisesta näkökulmasta käsite on kuitenkin kaikkea muuta kuin yksiselitteinen ja paljon koulukirjoista löytyvää määritelmää monimutkaisempi.

Yksinkertaistettuna kaikki asiat, jotka voisivat olla myös toisin ja joista voi olla erimieltä, ovat politisoitavissa ja siten politiikan piirissä.

Puolustusasioista puhutaan puolustuspolitiikkana. Nato on olennainen puolustuspoliittinen keskustelunaihe, josta on ehdottomasti voitava keskustella niin puoluetasolla kuin kansalaisten keskuudessa. Nato-jäsenyys on poliittinen päätös ja myönteisenkin päätöksen kriteerinä on kansan enemmistön – edustuksellisesti (enemmistön eduskuntapuolueista tukemana) tai kansanäänestyksellä – saavutettu tuki.

Asiantuntijat ovat jo laatineet aiheesta kattavan Nato-selvityksen. Meillä on kaikki ajankohtainen tieto tarjolla ja enää puuttuu laaja kansallinen keskustelu aiheesta, jotta kansan mielipide saadaan muodostettua.

Niilo Nissinen

valtio-opin opiskelija

vpj., Jyväskylän kokoomusopiskelijat

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.