Nato on eurooppalainen

Vuonna 1949 Pohjois-Atlantin liittoon, Natoon, perustajajäseninä liittyivät monet länsieurooppalaiset valtiot, muiden muassa kolme Pohjoismaata.

Natoa edelsi Iso-Britannian, Ranskan ja Benelux-maiden puolustusliitto vuodelta 1948 ja jo vuonna 1947 Iso-Britannialla ja Ranskalla oli puolustusyhteistyösopimus.

Vuonna 1949 siis perustettiin Nato, johon haluttiin mukaan myös Yhdysvallat tasapainottamaan Neuvostoliiton sotilaallista voimaa Euroopassa.

Tänä päivänä Natossa on 28 jäsenmaata, joista Kanada ja Yhdysvallat ovat Europan ulkopuolelta. Vuonna 1997 Natoon perustettiin ulkoministeritason elin Venäjää varten, Nato-Venäjä-neuvosto. Natolla on useita rauhankumppanimaita, joista yksi on Suomi.

Eurovaalikampanjan aikana käytiin värikästä keskustelua. Sinikka Tyynelä halusi Naton pois Euroopasta. Siis liiton, jonka 28jäsenmaasta 26 on eurooppalaisia. Tyynelä haluaa myös, että Nato irrotetaan Suomesta.

Missä vaiheessa joku on liittänyt Suomen Natoon? Eikö Suomi ihan itse ole tyrkyttänyt rauhanturvajoukkojaan jakamaan Naton sotilaallista vastuuta saamatta kumminkaan käyttöönsä esimerkiksi tiedustelutietoja tai mahdollisuutta osallistua operaatioiden suunnitteluun?

HANNU HEIKKINEN Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.