Nato-väittely turhanaikaista

Lasse Lehtinen oli vauhdissa Ilta-Sanomissa (31.12.2011) todistellessaan sotilasliitto Naton välttämättömyyttä Suomelle naureskellen samalla kotoiselle kaiutinryhmälle, jolle Nato ei kelpaa.

Lehtinen velvoitti erityisesti valittavaa ylipäällikköä huolehtimaan, että maan edun mukainen liittoutumispäätös tehdään, vaikka 68 prosenttia kansasta on sitä vastaan.

Minusta kaiutinryhmät ovat aivan muualla, kun pauhataan kovalla äänellä Naton siunauksellisuudesta Suomen turvana ja puolustajana. Vahvaksi vakuudeksi Lehtinen muistuttaa, että 95 prosenttia EU:n jäsenmaista on jo Natossa ja sinne on tulevan presidentin meidät vietävä edestä johtaen.

On hyvä muistaa, että kaikki mainitut maat ovat jossain vaiheessa olleet toistensa miehittämiä ja erityisesti entiset Varsovan liiton maat uskovat länsiliiton voimaan oman puolustuksen puuttuessa kokonaan.

Natoa johdetaan Tanskasta, yhteistyö ontuu ja maksumiehet ovat vähissä, jos Yhdysvallat päättää vähentää panostustaan. Lehtinen kysyy vielä, voiko muu Eurooppa olla väärässä ja Suomi oikeassa Venäjän uhkaa arvioitaessa.

Tällaiselle argumentoinnille ei ole tarvetta, jos Suomi huolehtii itsenäisestä puolustuksesta ja kokee maan puolustamisen arvoiseksi. Tuskin Venäjäkään jättää arvioimatta hyötyjä ja haittoja, jos sotaa suunnittelee jo kerran koetuilla rintamilla.

Mutta jos yleiseurooppalainen sota syttyisi, mihin en mitenkään voi uskoa, olisimme Naton etuvartiona ilman kättä pidempää kuvitellun avun turvin. Minulle EU ja itsenäinen puolustus näyttäytyy riittävänä turvana ilman uhoa ja toisaalta Naton apuun katsomatta.

Lehtinen ja kumppanit puhuvat mieluusti läntisiin, vapaan maailman, organisaatioihin kuulumisesta Natonkin yhteydessä ja uskovat historian päättyvän näissä asetelmissa.

Mennyt vuosi osoitti, että olemme paremminkin historian eräässä käännekohdassa ja uuden alussa kuin mennyttä varmistamassa. Pimeydessä vaeltava kansa saattaa tämän oivaltaa Lehtistä paremmin.

LARS-OLOF FREDRIKSSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.